Mest valuta for stemmerne

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl evd Folkemødet i Allinge. Foto: Pelle Rink Fold sammen
Læs mere
Foto: Pelle Rink

Dansk Folkeparti har siden valget i 2015 stået udenfor regeringen. Man kunne mene, at DF kunne have nydt godt af rollen som havkatten i hyttefadet, hvor de på sidelinjen kunne komme med ideologiske indspark uden at bære det tunge ansvar ved at være en del af regeringen. Men flere målinger viser, at DF er faldet i popularitet.

Dog har DF placeret sig »ret unikt«, som Kristian Thulesen Dahl selv udtalte under »Debatten fra Folkemødet« 15. juni – der er endda tale om, at Thulesen Dahl er den næstmest magtfulde person i dansk politik. Men man kan vel ikke både tælle til 90 for statsministeren, stå i vejen for, at regeringen kan gennemføre sin egen politik og samtidig flirte med Socialdemokratiet? Eller er det blot at udnytte sit partis position mest muligt og som partiformanden for DF udtaler, »give vælgerne mest valuta for Deres stemmer«?

Kan DF’s slogan »Du ved, hvad vi står for« stadig tale for sig selv? Nye Borgerlige udkonkurrerer DF i kampen om den strammeste udlændinge- og integrationspolitik. Senest så vi Kristian Thulesen Dahl og Pernille Vermund i en debat på Folkemødet, hvor det var DFs formand, der forsvarede kunsten at nå hinanden i politik. Hvad bliver næste træk? At give afkald på den blokpolitiske forfængelighed og søge et bredere samarbejde over midten – eller at jagte Nye Borgerliges politiske retorik? Eller prøve at bevare »den unikke placering«, som man kunne argumentere for at DF står i nu?