Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mere kommunal udligning, tak

Statsminister Mette Frederiksen har præsenteret en ny model for udligning mellem kommunerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Der betales ca. 30 milliarder i statsskat vest for Storebælt, der bruges øst for Storebælt. For at modvirke denne skævvridning har man oprettet den mellemkommunale udligningsordning.

Men til gengæld for de 30 milliarder, der via statsskatten sendes fra Vestdanmark til Østdanmark, sender den mellemkommunale udligningsordning kun ca. ti milliarder retur fra Østdanmark til Vestdanmark.

Det vil sige at den mellemkommunale udligningsordning kun udligner en tredjedel af skævvridningen. Skal der skabes lighed i kommunerne, skal der sendes tre gange så mange penge i udligningen. Her er problemet, at hverken Venstre eller Socialdemokratiet vil udfordre de stærke økonomiske interesser omkring København og Nordsjælland. Niels Erik Søndergård, Odense SV

Køb et par uldsokker, Ellemann

»Tiden er kommet til at trække op i buksebenet, så man på ny tydeligt kan se EU-sokkerne,« siger Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, 28. januar her i avisen.

Men det, Ellemann har brug for, er et par tykke uldsokker, ikke mindst når man tænker på årstiden. Danmark har brug for mindre EU, men mere samarbejde med resten af verden.

Tiden, hvor vi kun forholder os til lande der er inden for Europas grænser, er ovre. Tag verdenskortet frem og uldsokkerne på - og se ud over Europas grænser. Der er masser af lande, vi kan samarbejde med, uden at ligge under for det syge system i EU. Chris Bjerknæs, landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom

Palæstinenserne er ved at miste det hele

Præsident Trumps fredsplan for Israel og palæstinenserne, ser ikke god ud for palæstinenserne. Det er konsekvensen af, at palæstinenserne i 20 år har sagt nej til fred.

Bill Clinton foreslog en rigtig god fredsløsning i 2000, hvor palæstinenserne ville få en selvstændig stat i Gaza og på Vestbredden. Det var en fredsløsning, hvor Jerusalem ville blive hovedstad i både Israel og Palæstina. Israel sagde ja, palæstinenserne sagde nej. Igen i 2008 fik palæstinenserne samme tilbud og sagde nej, og atter i 2014 foreslog præsident Obama samme løsning, og palæstinenserne sagde nej. De ville have mere.

Det får nu konsekvenser. Nu ligger der et forslag fra præsident Trump, hvor palæstinenserne næsten ingenting får.

Det eneste rigtige for palæstinenser er at lægge deres våben, Hamas og alle andre terrororganisationer skal stoppe deres terror og deres krigshandlinger. Hvis palæstinenserne gør sig forhåbninger om en selvstændig stat, der bare ligner det, de sagde nej til for 20 år siden, skal de til forhandlingsbordet. Palæstinenserne kan miste det hele. Derfor er min opfordring til alle, der kalder sig venner af palæstinenserne: råb om fred.

Alle, der har kontakter i Gaza eller på Vestbredden, skal rejse derned og bede og tigge om, at palæstinenserne går til forhandlingsbordet. At konflikten stopper. At Hamas lægger sine våben. Hvis svaret fra Palæstinas venner i stedet er anklager mod Israel, er der ikke tale om rigtige venner. Rigtige venner ville råbe om fred. Jonatan Møller Sousa, daglig leder af Forum for Dialog om Israel

Kontakt til virkeligheden

Meningen med Grundlovens to årlige folketingssamlinger var, at tingets medlemmer skulle kunne passe deres arbejde ved siden af Folketinget. Nu går pressen og levebrødspolitikerne i selvsving over, at Lars Løkke Rasmussen har fået sig et job og holder kontakt med virkeligheden. Er det virkelig der, vi er landet? Politik løsrevet fra virkeligheden og en historieløs presse. Steen Sørensen, Hadsund

Stop det!

Adskillige kultiverede teatergængere vil være enige i, at det er respektløst at tage drikkevarer med ind i tilskuerrummet på Det kgl. Teater. Der er et hensyn at tage både til kunstnerne på scenen og til publikum i almindelighed. Man kan købe drikkevarer m.m. før forestillingen og i pauserne og nyde dem i foyeren. Det er fuldt tilstrækkeligt.

Hvad man gør i Parken eller på Roskilde Festival skal ikke være normen på Det kgl. Teater, hvor balkonkanten undertiden ligner en forladt bardisk, når forestillingen er slut. Det hører ingen steder hjemme. Det er sørgeligt, at teatret selv medvirker til at forfladige teateroplevelsen. Stop det! Nils G. Bartholdy, Frederiksberg

Som en dreng, der rækker tunge

Selvfølgelig skal vi ikke give køb på ytringsfriheden. Men hvad er meningen med satiretegningen af det kinesiske flag med virus i stedet for stjerner? Den er hverken morsom eller oplysende. Den er heller ikke særligt satirisk. Den er faktisk bare fornærmende. Den virker nærmest som den lille dreng, der rækker tunge, fordi han nu har en tunge. Lulu Tøpholm, Holte