Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mellemfolkeligt Samvirke svarer på kritik: Tjek det nationale integrationsbarometer, Jaleh Tavakoli

»Vi har gentagne gange i debatten om integrationen erklæret os enige i, at den er en udfordring. Men vi insisterer samtidig på, at problemerne på den anden side heller ikke skal tales op, hvilket ganske ofte er tilfældet,« skriver Maja Bech Gregersen,« Her besøger udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) Ishøj FCs DBU Get2 Fodboldskole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sit indlæg 30. december beskylder Jaleh Tavakoli Mellemfolkeligt Samvirke (MS) for at tale problemerne med integrationen ned. Hus forbi: I MS anerkender vi, at der er problemer med integration i Danmark, men når vi kigger på det overordnede billede, er det bedre, end de fleste danskere tror. Og det vil vi gerne slå et slag for – et slag for at fakta fylder mere end fordomme.

Kritikken går på, at MS over jul og nytår har ført en kampagne på de sociale medier, der illustrerer den afgrundsdybe forskel på mange danskeres negative forestilling om integrationen, kontra hvordan det rent faktisk går. Et Facebook-opslag, der vækker særligt mishag hos Tavakoli, lyder som følger: »Gennemsnitsdanskeren tror, at kun 50 procent af ikkevestlige indvandrere og efterkommere bakker op om demokratiet. I virkeligheden er tallet markant højere – nemlig 85 procent.« Kampagnen baserer sig på en undersøgelse begået af Danmarks Videnscenter for Integration og tallet er fra 2016.

Tavakoli henviser til en anden undersøgelse – fra analyseinstituttet Wilke på vegne af Jyllands-Posten fra 2015. Den viser, at 77 procent af danskere med muslimsk baggrund mener, at koranens anvisninger skal følges til fulde. Underforstået: Koranens anvisninger er uforenelige med demokratiet, hvorfor de 77 procent må formodes at være imod demokratiet, og på den baggrund mener Tavakoli, at Mellemfolkeligt Samvirke undervurderer opgaven med at få integrationen hertillands til at lykkes.

Men det er fejlslutning. Vi har gentagne gange i debatten om integrationen erklæret os enige i, at den er en udfordring. Men vi insisterer samtidig på, at problemerne på den anden side heller ikke skal tales op, hvilket ganske ofte er tilfældet. Fakta er, at integrationen er i ganske god gænge, hvis man spørger dem, der må have overblikket, nemlig Udlændinge- og Integrationsministeriet. Ifølge ministeriets integrationsbarometer, der synliggør mål for integrationen og viser udviklingen mod målene, er der en »positiv udvikling« på seks ud af ni integrationsområder – eksempelvis arbejde, selvbestemmelse og kriminalitet. På to områder er udviklingen p.t. neutral, og det er med hensyn til medborgerskab og ligebehandling. Der er fortsat problemer med forskelsbehandling af indvandrere og efterkommere. Kun på ét område er udviklingen negativ, og det er i forhold til danskkundskaber.

Det er dette nuancerede billede af integrationen, som vi i Mellemfolkeligt Samvirke gerne vil være med til at tegne – blandt andet i vores kampagne, der for øvrigt finansieres af medlemsbidrag og private donationer og ikke af statslige midler.

Maja Bech Gregersen, kampagnekoordinator i Mellemfolkeligt Samvirke