Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mattias Tesfaye: Vi skal ikke opfordre folk til at hoppe i en gummibåd og risikere livet på vej til Europa

»Begynder vi at tage imod asylansøgere fra lejre i Grækenland, så sender vi samtidig et signal til migranter om, at det godt kan betale sig at begive sig mod Europa. At det godt kan betale sig at springe i menneskesmuglernes faldefærdige gummibåd og sætte livet på spil henover Middelhavet,« skriver Mattias Tesfaye. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIMITRIS TOSIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bør tage imod børn fra den græske Moria-lejr, mener Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Tim Whyte.

Der er ingen tvivl om, at mange af de folk, der bor i en flygtningelejr i Grækenland, står i en meget ulykkelig situation. Og den er bestemt ikke blevet mindre ulykkelig efter branden i Moria-lejren i september.

Derfor har regeringen i år givet knap 45 millioner kroner til at sikre, at ca. 4.000 uledsagede mindreårige flygtninge- og migrantbørn i Grækenland har en seng at sove i og i trygge omgivelser.

Men forslaget om at tage imod uledsagede mindreårige fra Moria-lejren kan vi i regeringen ikke støtte op om.

Hver dag sidste år druknede eller forsvandt i gennemsnit cirka tre mennesker på vej over Middelhavet i deres forsøg på at nå til Europa. Tre mennesker. Hver dag.

Begynder vi at tage imod asylansøgere fra lejre i Grækenland, så sender vi samtidig et signal til migranter om, at det godt kan betale sig at begive sig mod Europa. At det godt kan betale sig at springe i menneskesmuglernes faldefærdige gummibåd og sætte livet på spil henover Middelhavet.

Sådan skal det ikke være. Det er en lappeløsning at begynde at fordele de folk, der overlever turen. Og jeg frygter, at det vil få flere til at hoppe i bådene.

Derfor arbejder regeringen for en mere grundlæggende forandring af det nuværende asylsystem, hvor vi flytter asylsagsbehandlingen uden for EUs grænser. Og hvis man opfylder betingelserne for beskyttelse, så bliver den ydet i tredjelandet og ikke i Danmark. Det skal fjerne incitamentet til, at tusindvis af børn, kvinder og mænd hvert år hopper i en gummibåd og risikerer livet på vej til Europa.

Og så skal vi hjælpe meget mere i nærområderne. Regeringen har i år brugt cirka 750 millioner kroner mere på hjælp til udviklingslandene end i 2019. Det er rekordmange penge. Og de penge rækker meget længere, når vi hjælper flygtningene tættere på deres hjemlande.

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister (S)

Hyggesyge

Den danske hyggesyge
er coronaens bedste ven
og kun en god vaccine
kan gøre skaden god igen

lad alle munde plastres til
lad kys og kram forsvinde
lad mange glæder sande til
at vi sygen kan forvinde

Stig Andersen, Hundested

Stop krav om oversættelse af prædikener

Til statsminister Mette Frederiksen

Vi præster og ledere, som hver søndag samles til gudstjeneste på andre sprog end dansk, beder dig indtrængende om at stoppe det planlagte lovkrav om oversættelse af prædikener på andre sprog end dansk.

Vi forstår dit anliggende om at modvirke religiøs ekstremisme. Men hvorfor skal vi rammes kollektivt? En sådan lov vil vi opfatte som et indgreb mod vores religionsfrihed, og det vil få store konsekvenser for vores daglige virke som kristen kirke i Danmark. Vi forstår ikke, hvorfor vi skal mistænkeliggøres på den måde.

Vi vil Danmark. Vi har meget at bidrage med. Og vi vil gerne vokse tættere sammen med det danske samfund. Men det tager tid at lære at grine, græde og glædes på dansk. Derfor er der behov for, at vi også kan mødes på vores modersmål og praktisere vores kristne tro.

Vi frygter den effekt, som det kan få i Europa og i resten af verden. Nogle af os kender til begrænsninger af religionsfriheden fra vores hjemlande. Fremover vil de spørge, hvorfor de ikke må begrænse religiøse mindretals udfoldelse, når et frit og demokratisk land som Danmark gør det!

Den kristne tanke om, at evangeliet skal formidles til mennesker på den enkelte troende persons hjertesprog, har også været central i den danske lutherske og grundtvigske tradition. Vi beder dig om ikke at modarbejde dette grundprincip.

Vi håber, du vil lytte til denne appel og finde en anden vej frem.

Ravi Chandran, International Christian Community, Smitha Prasadam, Den anglikanske kirke i København & James Commey, International Harvest Christian Center, på vegne af i alt 57 præster og menighedsledere med anden sproglig baggrund i Danmark

Luk Storebælt

For nylig lukkede statsministeren hele Nordjylland ned. Ifølge sundhedsministeren giver det ikke mening at lukke af ved Storebælt. Sig mig: Hvad er forskellen på en syg nordjyde og en syg sjællænder?

Michael Pedersen, Vejen