Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Martin Rossens regimente er blevet en stopklods

Statsminister Mette Frederiksen (S) flankeret af Martin Rossen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Efter otte måneder har det vist sig, at modellen med Martin Rossen som top-spindoktor i Statsministeriet ikke fungerer. Oprindelig bakkede jeg selv op bag konstruktionen - og i øvrigt også Rossens høje løn. Men jeg er kommet på andre tanker.

I stedet for at være en katalysator for nye ideer og initiativer er Rossens set-up blevet en stopklods. Regeringen er ved at sande til.

Når ministrenes budskaber skal cleares med Rossen, inden de kan melde ud, betyder det i praksis, at ministrene ikke er klar til at gå på, mens sagerne er varme. For ikke at gøre sig udtilbens hos Rossen/statsministeren, vælger de at lukke af. TV-journalisterne bliver hæse af aften efter aften at gentage budskabet: »Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra minister XX«. Regeringen har sat ny danmarksrekord i lukkethed.

Dertil kommer, at regeringen er blevet handlingslammet. Politiaftale, tidlig pension til nedslidte, et løft til sundhedsvæsenet, klimahandlingsplaner - meget forskellige områder, der har det til fælles, at der ikke sker en dyt. Kampen for ligestilling er gået helt i stå; området har statsministeren parkeret ovre i »rødspætte-ministeriet«.

Alt dette skyldes naturligvis ikke alene Rossen & Co. Men Rossens set-up er blevet et omsvøbsdepartement, der forsinker ekspeditionen af sager.

Tilbage står indtrykket af, at den såkaldte ny retning er ren retorik og ikke realitet.

Rossen bør fremover koncentrere sig om at skrive statsministerens taler, få lyse ideer og styre de løse kanoner blandt ministrene. Den klassiske spindoktorrolle, som tidligere politiske rådgivere i Statsministeriet har udfyldt med stort held. Men holde snuden fra ministrenes mediehåndtering og sagsbehandlingen.

I stedet for at være i snakketøjet, er det på høje tid, at regeringen trækker i arbejdstøjet. Regeringen bør komme ud af sit flyverskjul, så den langt om længe kan leve op til de mange forhåbninger, den har vakt om en ny retning for Danmark. Erik Boel, tidligere international sekretær i S