Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mangel på sygeplejersker er aldeles forudsigelig

»Ny teknologi, uddelegering af arbejdsopgaver og mere i løn er ikke nok til at få  arbejdet til at fungere ordentligt på vores hospitaler,« skriver Lone Borg Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nuværende mangel på sygeplejersker landet over har været lige så forudsigelig som amen i kirken siden begyndelsen af coronakrisen og sygeplejerskernes strejke sidste sommer.

Jeg er sygeplejerske, elsker mit job, men bestemt ikke de udfordringer og løsningsmodeller, som hospitalssygeplejersker har måttet arbejde under de sidste år.

Første søm til ligkisten kom med SP (Sundhedsplatformen) i 2016.

Her forsvandt sygeplejens grundlæggende omsorgsarbejde i dokumentation.

Det, som ikke kan beskrives, findes ikke. Det mærkede jeg på egen krop og flyttede væk fra SP.

Næste søm til ligkisten kom med corona. Selv måtte jeg arbejde i de første farlige smittemåneder uden værnemidler. De var fjernet fra vores depot, nu beregnet til hospitalsbrug.

Kun min sunde fornuft og Vorherre gjorde, at jeg ikke blev smittet.

Imens kæmpede mine kolleger på hospitalerne med alle de svært syge borgere, ofte blev sygeplejersker flyttet til nye specialer, tag lige den!

Ville en sekretær med speciale i jura føle sig kompetent til at arbejde med regnskab i et byggefirma? Nok Ikke.

Det skabte en del frustration samtidig med, at sygeplejerskernes arbejdsdag blev voldsomt udfordret på grund af risiko for smitte og nye arbejdsgange i eget speciale.

Sidste søm til ligkisten kom med strejken sidste sommer. Sygeplejerskerne ønskede mere i løn, det skete så ikke.

Omverden har mange forestillinger om, hvorfor sygeplejerskerne ikke vil arbejde på hospitalerne længere. Det svar kan findes ved at spørge de mange sygeplejersker, som har forladt hospitalet. Eller spørge de nyuddannede sygeplejersker, hvorfor de ikke søger.

Ny teknologi, uddelegering af arbejdsopgaver og mere i løn er ikke nok til at få  arbejdet til at fungere ordentligt på vores hospitaler.

Der er behov for at finde ud af, hvorfor sygeplejersker ikke magter at arbejde på højt estimerede hospitaler længere. Jeg tror, at der er behov for mere end en højere løn.

Lone Borg Pedersen, Ballerup