Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Man tager da ikke sin hund med i supermarkedet – eller gør man?

»Problemet her er, at man ikke kan se pigens handicap, og at mange ikke kender til servicehundenes brede funktioner. For pigen er hunden et nødvendigt og godkendt hjælpemiddel. En servicehund kan gavne både mennesker med fysiske og psykiske handicap,« skriver Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Jeg oplevede forleden, at en stakkels pige rystende og med bøjet hoved måtte forlade supermarkedet uden sine varer efter at være blevet skældt ud af en ældre dame. Pigen klamrede sin lille hund i favnen. Damen fortsatte sit skældud på en ansat, som undskyldte, at de havde lukket hunden ind.

Hvad man ikke ser er, at pigen har autisme og angst, og at hunden er hendes godkendte hjælpemiddel. Utænkeligt at bede en kørestolsbruger aflevere stolen, for her kan vi jo alle se, at den er nødvendig. Mon ikke også hunden havde undgået kommentarer, hvis dens ejer var blind?

Problemet her er, at man ikke kan se pigens handicap, og at mange ikke kender til servicehundenes brede funktioner. For pigen er hunden et nødvendigt og godkendt hjælpemiddel. En servicehund kan gavne både mennesker med fysiske og psykiske handicap.

Hunden er hendes livline til at komme ud i verden. Den beroliger hendes nervesystem, gør hende lidt mere tryg ved ukendte rammer og giver hende mod på at klare helt almindelige dagligdagsting som indkøb.

For 12 måneder siden siden trådte en lov i kraft, der forbyder diskrimination på grund af handicap. Loven betyder blandt andet, at en person ikke længere må afvises på offentlige steder på grund af sit handicap.

Det er altså forbudt at nægte en servicehund og dens ejer adgang til offentlige steder, hvis den er et godkendt, nødvendigt hjælpemiddel til et menneske med handicap. Ligebehandlingsnævnet behandler klager over ulovlig forskelsbehandling på grund af handicap, men i dette tilfælde er jeg sikker på, at pigen ikke ville magte at klage for sin ret.

Det er klart, at man skal kunne bevise, at hunden er en servicehund. Men det er utroligt uheldigt, at mennesker med handicap, som måske i forvejen er i en stresset situation, også skal konfronteres yderligere med en bevisbyrde. Derfor anbefaler jeg, at man fra regeringens side for eksempel kigger på at indføre et krav om, at hunden bærer en synlig servicehund-vest.

Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd