Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Må vi se regningen for udligningsreformen?

»Det er lykkedes S+V at få diskussionen om udligning til at handle om, hvorvidt en given kommune har vundet eller tabt i forhold til det første (forhandlingstaktiske) udspil fra S,« skriver Martin H. Wolffbrandt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Socialdemokratiet og Venstre er arkitekter bag aftalen om det kommunale udligningssystem. De har givet hinanden vetoret, når det gælder fremtidige aftaler. Mediernes dækning af aftalen har været uden kritiske spørgsmål.

Dækningen af aftalen har været præget af socialdemokrater, som lovpriser, at aftalen sender penge fra øst til vest, borgmestre (ofte konservative), som er utilfredse med, at aftalen koster deres kommuner dyrt, og borgmestre (ofte fra Venstre), der glæder sig over, at det går deres kommuner bedre end i Socialdemokratiets udspil.

Men der mangler noget. Det er lykkedes S+V at få diskussionen om udligning til at handle om, hvorvidt en given kommune har vundet eller tabt i forhold til det første (forhandlingstaktiske) udspil fra S. Det svarer til, at man sidder ved et middagsbord og et flertal af middagsgæsterne er blevet enige om fordeling af regningen og den efterfølgende diskussion udelukkende handler om, hvorvidt enkelte gæster har vundet eller tabt i forhold til det første forslag fra en (ganske markant) dame i rød kjole.

Vi mangler, at nogen rækker hånden op og stiller spørgsmålet: »Må jeg se regningen?« Det er ikke rimeligt, at svaret på spørgsmålet lyder »I forhold til det første forslag skal du betale meget mindre.«

Det ville kvalificere debatten, hvis man lavede en tabel over, hvad de enkelte kommuner i Danmark skulle betale (eller modtage) i kommunal udligning i år (2020), hvis man havde brugt den nye model.

Måske findes oversigten allerede. Lad danskerne se den.

Martin H. Wolffbrandt, Medlem af Allerød Byråd (K)

Åbne grænser

Kære Mette Frederiksen, er det slet ikke faldet dig og din regering ind, at man kunne kræve et dugfriskt negativt testresultat for de udlændinge, der vil ind i Danmark, så vi kan få hjulpet de stakkels danskere, der får deres udkomme fra turister? Hvor svært kan det være?

Brita Dalsgaard Boolsen, Kokkedal

Udskudte ejendomsvurderinger

Regeringen og Folketingets partier har indgået en ny aftale om udskydelsen af den nye boligbeskatning. Og får forliget til at fremstå, som en »gave« til boligejerne.

Der varsles skattestigninger, som midlertidigt udskydes. For at sikre tryghed.

Det er ikke muligt for den enkelte boligejer, at beregne de fremtidige konsekvenser af det nye system før, de nye ejendomsvurderinger sendes ud. Forventelig startende i andet halvår af 2020.

Og skatteministeren vil af gode grunde ikke garantere, at planen med offentliggørelse af ejendomsværdierne kan gennemføres til tiden.

Partierne ønsker ikke at hæve skattetrykket fra ejendomsskatterne. Hvordan dette skal håndhæves står ikke klart. Ét er sikkert: Der vil ud fra det udmeldte ske en omfordeling mellem Hovedstadsområdet og det øvrige land. Hovedstadsområdet skal betale mere. Ejerlejlighederne skal beskattes af en større grundværdi. Hvor meget vides ikke.

Der vil med andre ord ske en yderligere udligning mellem Hovedstaden og det øvrige land, udover den aftale, der lige er indgået, hvor S og V har blandet blod.

Beskatningen af ejerboligerne er en væsentlig del af den enkelte boligejers boligomkostninger, og det er ikke rimeligt, at de skal leve i uvished gennem så mange år.

Af pressen er det fremgået, at DF tilsyneladende er nået til den konklusion, at der bør indføres en avanceskat på fortjeneste af fast ejendom efter svensk forbillede. Desværre er tiden forpasset, da det vil tage en rum tid at ændre de systemer, der skal administrere dette. Men man ville helt have kunnet undvære det komplicerede system med ejendomsværdier, der skal implementeres fra 2020.

Rettidig omhu har der ikke været omkring ejendomsbeskatningen. Der er ingen, der har løst den gordiske knude. Vi må leve med et system, der grundlæggende bygger på det samme, og som siden 2011 ikke har været funktionsdygtigt.

Kjeld Bøg, Hellerup

Jeg bliver så klog. Tak, P1

Forleden blev jeg nok engang oplyst ved at lytte til P1 morgen.

Redaktionen tog for 117. gang hensyn til mine kognitive mangler og var så flinke at belyse Danmarks håndtering af Italiens ønske om hjælp til behandling af coronapatienter.

Danmark sender nu 13 respiratorer til Italien. Det fik vi P1-lyttere fortalt ved, at en reporter var mødt op på Middelfart Sygehus for at fortælle, at de 13 respiratorer endnu ikke var blevet pakket ind.

Heldigvis var der en flink mand til stede, der kunne fortælle, at respiratorerne nu vil blive pakket ind og sendt til Rom.

Det var sindsoprivende spændende og meget informativt.

Er det muligt at få en medarbejder med til Rom? Så vi også kan få en grundig reportage, når respiratorerne bliver pakket ud. Det vil gøre mig utrolig glad.

Britta Wegner, Albertslund