Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lukning af lex.dk vil være et alvorligt tilbageslag for os alle

Statsminister Mette Frederiksen og hendes regering bør finde penge til at finansiere lex.dk, mener Anja C. Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kan i høj grad takke vores skole og uddannelsessystem for, at fake news ikke er lige så stort et problem som mange andre steder i verden, for eksempel USA. Danmark har et robust forspring, fordi vidensbaseret folkeoplysning er velintegreret både i folkeskolen og civilsamfundet, og derfor ser vi heller ikke, at der opstår meget store ekkokamre, hvor misinformation trives. Befolkningen er klædt på til at søge information – og til at indgå i samtaler.

Skal vi bevare den position, så fordrer det, at den nødvendige viden bliver genereret og formidlet. Videnskaben er, i sagens natur, egnet til at »skabe viden« – og vi har som forskere et stort ansvar for at stille den til rådighed.

Journalister og formidlere er gode til at formidle den. Men nogen må fastholde den skabte og formidlede viden og sikre, at der er et sted, hvor ikke mindst unge under uddannelse kan finde det større og lidt mere overordnede perspektiv på en sag.

Det er traditionelt set opslagsværkernes opgave, de værker som i dag heldigvis er blevet digitale, således at vi på den ene side kan sikre, at de hele tiden er opdateret, og på den anden side sikre, at de netop kan indgå naturligt i undervisningen i skoler og på ungdomsuddannelser.

Stort set alle lande har den slags opslagsværker, Norge, Sverige, Holland, Tyskland og mange flere. Og i Danmark har vi lex.dk, 12 opslagsværker samlet på et sted. 225.000 artikler om alt. Lex.dk bruges hver måned af mere end en million danskere, der kvit og frit søger den viden frem, som de har brug for, fordi forlagene stiller det hele gratis til rådighed.

Nu skal regeringen så træffe beslutning, om de vil finansiere driften. Sker det ikke, lukker lex.dk, og det vil være et alvorligt tilbageslag for os alle. Anja C. Andersen, professor i forskningsformidling