Løsningen skal komme fra muslimerne

Sarah Omar, forfatter har skabt debat med romanen »Dødevaskeren«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturredaktør Anne Sophie Hermansen medgiver i sin anmeldelse af Sara Omars debutroman »Dødevaskeren«, at vi har hørt mange af historierne før. Og det har vi også i ret lang tid.

Anne Sophie Hermansen mener, at vi beskæftiger os alt for meget med det, som vesterlandske kvinder udsættes for, og ser bort fra de muslimske kvinder. Sara Omar selv klager over det samme og påpeger, at »I bliver nødt til at forstå, hvad ondskab har gjort ved os«.

Læs også: »Jeg ved godt, at jeg risikerer mit liv ved at udgive denne her bog«

Men vi har forstået, selv om vi ikke har oplevet det på eget kød. De, der ikke har forstået, og nægter at forstå, er muslimerne, i alt fald en meget stor del af dem. Vort samfund vil gerne hjælpe, men kan ikke ændre muslimernes tankegang, det skal muslimerne selv.

Hvis vesterlandske journalister fra f.eks. Berlingske gik rundt i de muslimske »enklaver« for at interviewe de »tavse« muslimske kvinder om emnet og deres eventuelle ønske om at ændre forholdene, ville de ikke komme ret langt.

Læs også: Berlingske mener: Kære muslimske kvinde – gør som Sara Omar og stå frem

Hvor mange muslimske kvinder ville gerne interviewes om det, hvor mange af dem ville være fordømmende og betragte initiativet som vanærende? Igen, Sara Omar selv sætter ord på de forventelige reaktioner: »Ord der lugter af blod... forurening for samfund... ikke tilkommer kvinder....«.

Når hun siger, »ingen tager vore kampe op for os«, siger hun samtidig, at »den styrke, verden har brug for, findes i de muslimske kvinder«, og det beviser, at løsningen ikke kan komme fra andre end muslimerne selv.