Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Løsningen ligger lige for: Tag tørklædet af og søg job igen

»Er det danskernes manglende rummelighed, som udelukker Amina Mahamoud Hassan fra job?« Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY

Tag tørklædet af og søg job igen

Er det danskernes manglende rummelighed, som udelukker Amina Mahamoud Hassan fra job? Det er pointen i overskriften på artiklen »I årevis har en stor gruppe indvandrere stået uden job – nu peger ekspert på, at det er danskernes egen skyld«, hvor eksperter citeres for at indvandrere risikerer at miste troen på danskernes rummelighed.

Først sidst i artiklen forklarer Amina Mahamoud Hassan, at hun går med tørklæde og oplever, at det er en hindring for at finde arbejde. Det er sikkert rigtigt. Mange danske accepterer nemlig ikke den kulturelle, patriarkalske og religiøse kvindeundertrykkelse, som tørklædet repræsenterer. Heldigvis ligger løsningen lige for: Tag tørklædet af og søg så job igen. Søren Revsbæk, Næstved

Derfor sagde Villemoes op

Berlingskes medarbejder Bent Blüdnikow skriver 26. november i nekrologen over journalist Lars Villemoes, at Lars Villemoes som journalist ved Dagbladet Information blev »presset« til ikke at skrive om retssagen mod Blekingegadebanden. Retssagen blev i stedet dækket »af en praktikant«, skriver Bent Blüdnikow, der 2. december med lidt andre ord gentager sin påstand i en noget anden journalistisk genre, nemlig Berlingskes opinionsklumme Groft sagt.

Den omtalte »praktikant« er undertegnede, og jeg kan ikke genkende beskrivelsen af, at Lars Villemoes blev »presset« til ikke at skrive om Blekingegadesagen.

Sagen er som følger: Både Lars Villemoes og jeg, som sammen skrev en længere optakt forud for retssagen, var akkrediteret til at dække retsmøderne i Østre Landsret. Efter en beslutning i chefredaktionen skulle Lars Villemoes fortsætte med at skrive de baggrundsartiker og kommentarer om Blekingegadesagen og banden, han havde leveret til Information, siden banden blev afsløret i 1989. Denne dækning skulle Lars Villemoes blandt andet varetage på baggrund af sin deltagelse i retsmøderne. Undertegnede skulle skrive referaterne.

Efter det første retsmøde, som vi begge overværede, insisterede Lars Villemoes imidlertid - uden forudgående varsel - på, at han selv ville skrive retsreferaterne. Det ville jeg ikke acceptere, og daværende chefredaktør, Lasse Ellegaard, var enig baseret på den beslutning, der allerede var truffet, inden retssagen begyndte. Og så sagde Lars Villemoes op. Ole Damkjær, journalist

Diffamering - og min bare

Er der ikke en, der kan inddrage Eva Selsings fremmedordbog, så almindelige mennesker kan læse Groft sagt uden at skulle på Google? Diffamering - og min bare. Klaus Vilhelmsen, Frederiksberg

Vi kan ikke undvære vores kolleger

Tyskstudiet på Københavns Universitet støtter Tysk på Aalborg Universitet og opfordrer indtrængende ledelsen til at bevare forsknings- og undervisningsmiljøet.

Samlet set findes der på alle tyskuddannelser i Danmark færre fastansatte forskere end tysklærere på et enkelt gennemsnitligt gymnasium. Nedlukningen af tyskmiljøet i Aalborg vil være et uforsvarligt tab for hele den videns- og forskningsbasis, som uddannelsen af kvalificerede tysklærere og tyskkyndige generelt bygger på her til lands. Vi kan ikke undvære vores kolleger. Alle tyskundervisere ved Københavns Universitet

Konsekvenser for pensionister

Mindre ulighed, mere velfærd. Det var Enhedslistens Pernille Skippers ord for, hvad finansloven 2020 vil komme til at betyde for danskerne. Ja, vores børn, pædagoger, lærere med flere får bedre vilkår. Men hov, glemte du ikke lige pensionisterne? Enhedslisten er jo stor fortaler for at hjælpe de svageste grupper i samfundet og står altid på deres side.
Men hvad betyder den nye finanslov for en svag gruppe som pensionisterne?

En pensionist skal i 2020 betale mere for spildevand, plastikposer, tobak og så også lige for alle andre ting som sukker, vin, spiritus og alt andet, der er punktafgifter på, idet finansloven betyder, at alle punktafgifter fremover indekseres. Indeksering betyder, at hvis det almindelige pristal stiger, så stiger afgifterne også. I sig selv en tåbelig ide, da afgifterne indgår i priserne og derfor får en selvforstærkende virkning som skruen uden ende.

Kære Pernille Skipper, er du sød at fortælle Danmarks 1,5 million pensionister, hvad finansloven betyder for dem, hvis de nu skulle have den uvane at ryge og fx spise chokolade og drikke et glas vin til aftensmaden. Det har vi intet hørt om. Carsten Corinth, Glostrup