Løgnen om kvælstof

Den omstridte landbrugspakke er igen til debat. En forsker såede i Berlingske søndag tvivl om beregning for kvælstofudledning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stort opslået artikel om landbrugets kvælstofpakke i Berlingske 26. november maner til en hysterisk frygt til folketingsmedlemmer og befolkningen.

Artiklen mangler totalt en grundfortælling om, at kvælstof er en luftart, og at den samlede kvælstofbalance giver anledning til udvaskning af store mængder nitrat til åer og havmiljø, da der i naturen finder opbygning og nedbrydning af nitrat sted. Uanset om mennesker er medvirkende eller ej.

Det er lykkedes nogle forskere at bilde folk ind, at udvaskning af kvælstof skal være nul, og at enhver ændring skal ses i forhold til nul. Magen til løgn skal man lede længe efter.

En anden løgn er, at kvælstof normalt akkumuleres. Det normale er, at tavlen vaskes ren hvert år. Vedr. grundvand er der normalt ferrit-ioner (rust) i jorden, som omdanner nitrat til luftformig kvælstof.

I naturen findes der et utal af mikroorganismer og planter, som omdanner luftformig kvælstof til nitrat. Uden dem ville der ikke eksistere liv, som vi kender det på vores jord. Så vi mangler at høre, hvor stor en del af den naturlige udvaskning landbrugspakken er i procent af den naturgivne normale udvaskning – de mange tusind tons nitratudvaskning bliver pludselig til nogle ganske få procent.

Og skulle der vise sig at være problemer med landbrugspakken, kan man jo altid rette tilbage til de tidligere normer.

Bekymringsindustrien fodrer Alternativet og Enhedslisten – man græmmes.