Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Løbet er kørt i udbyttesagen

Vi må erkende, at Sanjay Shah aldrig i den vildeste af verdener kommer til at sætte sine ben i Danmark, og at skatteyderne aldrig kommer til at se en flad femøre af de mange milliarder. Løbet er kørt, pengene er tabt, mener Sigurd Eidsmo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Med meddelelsen om at Danmark har lidt et stort nederlag ved High Court i London i sagen om udbyttesvindel for 12,7 mia. kr., er tiden måske inde til at vaske tavlen ren og lægge dette nationaltraume bag os. Erkende at Sanjay Shah aldrig i den vildeste af verdener kommer til at sætte sine ben i Danmark, og at skatteyderne aldrig kommer til at se en flad femøre af de mange milliarder. Løbet er kørt, pengene er tabt.

Det er naturligvis en falliterklæring af episke dimensioner og et hårdt slag for Skattestyrelsens anseelse, men nogle gange er den fornuftige vej fremad at acceptere nederlaget, indse at man er blevet godt og grundigt snydt og så tage ved lære af det.

I stedet for, som Skattestyrelsen nu påtænker, at bruge et betydeligt millionbeløb på en årelang og udsigtsløs jagt på nogle få milliarder – en jagt som utvivlsomt vil blive bifaldet af advokatfirmaer, revisionshuse og konsulentvirksomheder rundt omkring i verden, bør staten bruge de mange millioner på at sikre, at fælleskassen aldrig nogensinde igen bliver udsat for et lignende bedrageri.

Brug millionerne på IT-eksperter og kloge analytikere, som kan lægge fiffige algoritmer ind i statens systemer og etablere effektive spærringer, som sikrer, at Skattestyrelsen og andre styrelser ikke automatisk kan pumpe penge ud af kassen i den størrelsesorden. Alt andet er at smide gode penge efter dårlige. Og udtryk for et desperat håb om at redde ansigt.

En ikke ringe sidegevinst ved at lægge sagen bag os vil være, at vi slipper for at få sagen rippet op i nyhederne for 117. gang. For det gør ondt langt ind i sjælen, hver gang man bliver mindet om, hvad 12,7 mia. kr. (plus det løse i advokatregninger) ellers kunne være blevet brugt til. Vil de ansvarlige myndigheder og politikere være så barmhjertige at overveje det?

Sigurd Eidsmo, København