Livet er farligt, man kan risikere at dø

Foto: Christian Lindgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Artiklen om brændeovnenes luftforurening i Berlingske 24. juli er interessant. Ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi er brændeovnene skyld i, at 550 mennesker hvert år dør for tidligt. Det må have været dyrt at obducere så mange mennesker for netop at kunne komme frem til dødens rette årsag. Som bekendt er ens lunger udstyret med fimrehår, som fjerner de skadelige partikler. Er man ryger, brænder den varme røg i lungerne fimrehårene af. De kan restituere sig selv, men ikke mere efter fyrreårsalderen.

Ældre rygere er derfor uden legemets naturlige beskyttelse. De 550 døde personer var måske også rygere, eller de kom fra hjem, hvor man tænder stearinlys, hvilket skaber en endnu farligere partikelforurening. Man burde måske ligefrem forbyde folk at tænde lysene på juletræet.

Den uvidenskabelige forening, Det Økologiske Råd, har længe ment, at brændeovne skulle beskattes. Luften i København er farligere end den på landet, så man ville graduere beskatningen efter beliggenhed. Ovne i København skulle betale højeste takst. Grundet dårligere luft belaster københavnske patienter så sundhedssystemet mere end personer, som indånder den landlige luft. Skal københavnerne så betale et større skattemæssigt bidrag til sundhedssektoren? Livet er farligt, man kan risikere at dø. Hvis man derfor mener, at folk skal kunne leve længere, burde de miljøkloge hoveders logik vel anbefale, at beboerne flytter væk fra København.