Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ligestilling i Danmark – også for lesbiske mødre?

»Det viser sig, at medmoren hverken har forældremyndighed eller andre juridiske rettigheder over barnet og tidligst kan få det om to et halvt år, hvor hun kan ansøge om at stedbarnsadoptere sit eget barn. Selv her kan hun risikere at få afslag, også selvom parret er gift,« fortæller Rose-Maria Kjær-Westermann om sin samtale med en lesbisk mor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne-Sophie Bost / Ritzau Scanpix

Hvorfor har lesbiske forældre ikke samme rettigheder som alle andre i forhold til forældremyndighed? For nylig var jeg til studentergilde hos familievenner. Studentens storesøster har lige fået et barn, og henover middagen faldt jeg i snak med hende om det at være nybagt, lesbisk forældrepar. Det viser sig, at medmoren hverken har forældremyndighed eller andre juridiske rettigheder over barnet og tidligst kan få det om to et halvt år, hvor hun kan ansøge om at stedbarnsadoptere sit eget barn. Selv her kan hun risikere at få afslag, også selvom parret er gift. Da jeg spurgte nærmere, forklarede moren:

»Det er simpelthen fordi ,vi ikke har ligestilling i Danmark.«

1. december 2013 blev der indført en ny lov, der faktisk havde til hensigt at ligestille lesbiske familier med andre familier, men gjorde det modsatte. Hidtil havde det været muligt for medmoren at stedbarnsadoptere barnet tre måneder efter fødslen, og med loven fra 2013 blev det muligt for medmoren at få forældremyndighed over barnet straks efter fødslen.

Problemet er bare, at det kun er muligt, hvis graviditeten sker som følge af en insemination på en klinik, og begge parter underskriver en medmoderskabserklæring inden inseminationen bliver gennemført. En regel som ikke alle par bliver informeret om eller er opmærksomme på, før de gennemfører inseminationen. Derudover fjernede man i 2013 muligheden for stedbarnsadoption tre måneder efter fødslen, og nu må mange medmødre således vente i to et halvt år på at blive juridisk anerkendt som mødre. Ifølge LGBT Danmark, og moren jeg talte med, er lesbiske par dårligere stillet i dag end før 1. december 2013.

Da jeg spurgte moren, hvorfor man ikke har hørt mere til problemstillingen, forklarede hun, at det er et privat og sårbart emne, som nybagte forældre ikke nødvendigvis har lyst til at råbe højt om. Så nu gør jeg det, for jeg synes, det er et vigtigt emne. Det chokerer mig, at hverken jeg, eller nogle af de voksne jeg talte med efterfølgende, kendte til loven eller problemet. En lov som har så store konsekvenser for danske familier. En lov som bidrager til mindre ligestilling. Hvor mange andre familier rammes af denne lov? Og ydermere: Hvor mange andre love findes der i hyggelige Danmark, som bidrager til mindre ligestilling fremfor mere?

Rose-Maria Kjær-Westermann, Klampenborg