Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lige nu ligner bankerne ærlig talt en flok garderobekoner

»Lige nu ligner bankerne ærlig talt en flok garderobekoner (al respekt for de rigtige af slagsen) der inddriver garderobeafgift for opbevaring af kundernes penge, penge som åbenbart er sendt til langtidsopbevaring i Nationalbanken, hvor de hænger og sover,« skriver Mikael Ibsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Penge på knager?

Endnu en bank sænker nu grænsen for, hvornår man skal betale negativ rente.

Bankernes generelle forklaring – eller undskyldning – for denne mærkværdige behandling af kundernes indlån er, at Nationalbanken belaster bankerne med negative renter, når bankerne indsætter overskydende penge på konti i Nationalbanken.

Jamen, er det da ikke bankernes opgave – ind imellem deres øvrige mere eller mindre eksotiske aktiviteter – at drive helt almindelig bankvirksomhed og skabe balance mellem indlån og udlån, så Nationalbanken holdes ude af billedet? Eller har de fuldstændigt mistet gejsten – eller talentet?

Lige nu ligner bankerne ærlig talt en flok garderobekoner (al respekt for de rigtige af slagsen), der inddriver garderobeafgift for opbevaring af kundernes penge, penge som åbenbart er sendt til langtidsopbevaring i Nationalbanken, hvor de hænger og sover.

Det synes jeg ærlig talt ikke virker særligt flatterende i forhold til bankernes i forvejen noget anstrengte image – og kundernes pengepung.

Mikael Ibsen, Kgs. Lyngby

Skattegak

At ejendomsbeskatning er et lotterispil helt ud i det blå, er der mange eksempler på. Det er værd at huske, hvis man tænker på at flytte til hovedstadsområdet. For tiden er en luksuslejlighed på Frederiksberg til salg for 32 mio. kr. for 320 kvm. Månedlig ejerudgift: 5.304 kr.!

En ejerlejlighed i Lyngby på 114 kvm oster 5,7 mio. kr., og den månedlige ejerudgift er 5.776 kr. Overvejer man et hus i Lyngby, kan man for tiden få 112 kvm for 5,4 mio. kr. Her er den månedlige ejerudgift på 5.438 kr.

Dette er næppe de eneste tåbelige eksempler på, hvordan skattebyrden på en bolig er helt ude af trit med de faktiske værdier. At den kommende skattereform – som igen-igen-igen er blev udsat – kan rette op på uretfærdighederne, er der vist ingen, der tror på. Mon det er muligt at finde et rigsretsgrundlag et eller andet sted?

Helle Bjørn, Højbjerg

Overvågning og forbud

Søndag beskrev Berlingeren, hvordan det måske snart bliver muligt at hjemmeteste sig selv for corona. Og måske bliver det endda krævet med efterfølgende digital registrering, hvis man vil på restaurant eller andet, som er forbudt nu.

Jeg ved godt at, corona har opnået stjernestatus på ingen tid, og at ingen må dø af corona uanset prisen (i kroner eller lidelse). Men at ens frihed skal afhænge af en måske daglig indrapportering, det synes jeg godt nok er voldsomt grænseoverskridende. Måske er det bare, fordi jeg har et liberalt mindset, at den slags får det hele til at stritte på mig, men jeg mener faktisk, at man bør håndtere denne slags initiativer med største skepsis og virkelig tænke det igennem.

Men okay, lad os sige at jeg er en sølvpapirshat, som ikke har set lyset... hvorfor så ikke udvide ordningen lidt, og tage fat på nogle af de STORE dræbere. Lad os bekæmpe fedme ved at kræve en registreret og acceptabel fedtprocent, inden man tager må Maccen. Lad os bekæmpe KOL og lungekræft ved at forbyde al salg af tobaksprodukter. Lad os bekæmpe alkoholisme og ødelagte skæbner, ved at al salg, fremstilling og indtagelse af alkohol forbydes. Jeg kan nok blive ved med at finde den slags eksempler, men det er meningsløst. For hvad er livet egentlig værd, hvis vi ikke må leve det og have vores frihed under ansvar?

Så kære Mette Frederiksen (eller er det Barbara Bertelsen?): giv os vores frihed og personlige ansvar tilbage, i stedet for at tage mere af det fra os, og lad være med at behandle os som viljeløse partisoldater. Andet er virkelig ikke til at holde ud, skal du vide.

Thor Wehage, København

Ishøjs borgmester bør gå af

Ishøjs borgmester viser med al tydelighed, at han er blevet for gammel, og at han klæber til taburetten. Han har ikke magtet at bringe smitten ned som i andre kommuner. Ingen er uundværlige, og derfor bør han lade nye og yngre kræfter komme til, så der kan blive ryddet op i Ishøj. Hans seneste udmelding, om at han er imod at lukke skolerne for de små elever, viser med al tydelighed, at han ikke har forstået alvoren med coronasmitten!

Holger Hagelberg, Hellerup