Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Life matters. Også under en potentielt smitteskabende demonstration midt i en coronatid

»Det er altså ikke kun sorte liv, der betyder noget - Det gør alle liv. Det kan siges ret enkelt: Life matters. Også under en potentielt smitteskabende demonstration midt i en coronatid,« skriver Michael Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Life Matters

Det tidligere medlem af Alternativet Sikandar Siddique brugte i mandag sin taletid til at udføre en slags happening under Folketingets afslutningsdebat: Et minuts stilhed for den dræbte sorte amerikaner George Floyd.

Statsministeren var vist overrasket. Måske var hun overrasket over det ene minuts stilhed, men måske også over den efterfølgende polemik fra især DF og Nye Borgerlige. Statsministeren citeres for at sige: »I mange år har udlændingepolitikken splittet os. Det har vi lige set. Regeringen ønsker at føre en samlende udlændingepolitik. Der er ikke plads til værdirelativisme. Der er ikke plads til symbolpolitik.«

Jeg vil sige tre ting til det hele, som illustrerer, hvor svære tingene måske i virkeligheden er (også på Borgen):

For det første: Værdier (kulturelle værdier) er altid relative, medmindre man bor i en totalitær stat. Moral er en relativ størrelse - også selvom det burde være indlysende, at ingen bør behandle andre anderledes, end de selv vil behandles. Vi er sjældent enige. Jura er noget andet. Landets love må man adlyde. Nemt, ikke?

For det andet: DF og Nye Borgerlige bør træde ud af deres årelange hygge-racistiske ekkokammer og opdage, at tiderne er ved at ændre sig. Tiden er ikke til flere »tamil-sager« (Ninn-Hansen) og senest barne- og lovbruds-sagen (Støjberg). Tiden er ikke til at stresse krigsflygtninge. Og ej heller at gøre tiggende romaer til et nationalt sikkerhedsproblem (Messerschmidt).

Og for det tredje til Sikandar Siddique: Når der nu viser at være problemer med integration blandt visse borgere, så bør man i disse grupper, hvor problemerne er, også være ædruelig nok at se indad og gøre noget ved tingene selv.

Som afslutningshilsen: Det er altså ikke kun sorte liv, der betyder noget - Det gør alle liv. Det kan siges ret enkelt: Life matters. Også under en potentielt smitteskabende demonstration midt i en coronatid. Vær nu søde ved hinanden - også på Borgen. Vi betaler faktisk en hel del penge for jeres optræden på landets fineste bonede gulve og ditto talerstole. Var det skandaler og sensationer, vi ønskede at se, så bringer TV masser af den slags programmer.

God sommer!

Michael Pedersen, Vejen