Lev op til de fine ord – hjælp Uganda

Flygtninge fra Sydsudan venter ved Ngomoromo-grænseposten i det nordlige Uganda 4. april. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer .
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vi taler om flygtningekrisen, er det som regel Danmark eller Europa, der er fokus på. Men må jeg bruge et øjeblik på at vende fokus sydover. For er der et land, der lige nu har store udfordringer med at hjælpe alle dem, der ankommer, er det Uganda.

Forestil dig som enkelt land at modtage ca. 8.000 nye flygtninge hver måned oven i de 900.000, der allerede er ankommet. Forestil dig at skulle skaffe rent vand, mad, tag over hovedet og hjælp til ekstremt traumatiserede mennesker. Selv om Uganda har udvist en helt ekstraordinær hjertevarme overfor flygtninge og tilbyder små jordlodder og giver mulighed for at arbejde, er flygtningesystemet ved at kollapse.

Der bliver fra politisk hold talt meget om at hjælpe i nærområderne. Mener man det seriøst, er det nu, der skal handles. Strømmen af krigsflygtninge fra Sydsudan ser ikke ud til at ville aftage foreløbig.

Det er bl.a. adgangen til vand, der volder problemer. Normalt har et menneske brug for ca. 20 liter vand på et døgn for at have det fornødne til at drikke og lave mad og for at kunne vaske sig, så sygdomme får mere vanskeligt ved at brede sig. I en af de lejre, som vi arbejder i, har flygtningene under fem liter om dagen til alt, inklusive tøjvask og opvask. I Læger uden Grænser har vi nået grænsen for vores kapacitet og opfordrer andre organisationer til at skalere op. Lige nu forsøger flygtninge at overleve med for lidt mad, rent vand og sikkerhed. Vi bør kunne gøre det bedre, hvis det med at hjælpe i nærområderne ikke kun skal være tom snak.