Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Letbanen er blevet en rigtig Aarhushistorie

Det er en ren og skær Aarhus-historie i bedste stil, når den nye letbane viser sig ikke at kunne fungere, når temperaturen falder til under frysepunktet ,skriver jesper Winther Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den svære letbane

I disse tider hvor, mange kan blive krænket over lidt, og hvor det er anstødeligt at kalde noget eller nogen navne, som var god latin for blot få år siden, vil det vel være utænkeligt at operere med begrebet »Aarhushistorie«.

Jeg går dog planken ud og påstår, at det er en ren og skær Aarhushistorie i bedste stil, når den nye letbane viser sig ikke at kunne fungere, når temperaturen falder til under frysepunktet. I runde tal har vi gennemsnitligt 30 frostdøgn i Danmark om året. Der er altså en til vished grænsende mulighed for, at der vil være fornuft i at projektere en letbane, der kan køre ved minusgrader. Og der burde være økonomisk råderum. Letbanen har angiveligt kostet i nabolaget af fem milliarder kroner.

Man kan vel ikke undskylde sig med manglende erfaring. S-toget i og omkring København har kørt i al slags vejr siden 1934.

Der verserer en vittighed på Facebook – et billede af et lastvognstog, der transporterer en togstamme fra letbanen. Måske var det en løsning på kolde dage, så man ikke skal lade tomme tog køre natten igennem for at forsøge at afrime køreledningerne. Der er ligesom en klimavinkel i det her, og med en lastvogn som løsning er der vel efter Aarhushistorie-konceptet ingen, som taber ansigt.

Jesper Winther Andersen, Hørsholm

Rohdes og Vermunds mediepolitik

Det var overraskende at se Pernille Vermund fremlægge Nye Borgerliges mediepolitik på DR Debatten hos Clement 31. oktober. Vermund var helt enig med den radikale Jens Rohde om at bryde armslængdeprincippet, som betyder, at et uafhængigt demokratisk udpeget nævn – ikke politikere – skal beslutte tildelingen af medielicenser.

Nu vil Vermund og Rohde og en række partier gøre det modsatte. De vil lade Radio24syv-udbuddet gå om, selvom stationen allerede har tabt ét objektivt udbud på pris og kvalitet.

Kravet om en ny proces viser, at Nye Borgerlige, og også Liberal Alliance, vil både mindske og øge statens rolle i mediebilledet. På én og samme tid. Deres virkelige mediepolitik er derfor illiberal og kan koges ned til et ønske om at tækkes de udbudstabende chefredaktører på 24syv og Berlingske. Så find endelig popcornene frem: Den københavnske medieelites frygtløse førere, Rohde og Vermund, vil kæmpe for at omgøre Radionævnets objektive beslutning. Rohde påberåbte sig »nødværge« i DR Debatten og vil nu offentliggøre et radikalt manifest på 36 sider.

Erik Høgh-Sørensen, medlem af DFs hovedbestyrelse og af Regionsrådet i Nordjylland

Uforståeligt lægedansk?

Det er desværre kun alt for begribeligt, at mange udenlandske læger ikke er til at forstå, som refereret fra et hospital i Storkøbenhavn (Berlingske 31. oktober). Det er ganske enkelt, fordi deres danskundervisning ikke er blevet taget alvorligt.

Københavns Kommune lukkede for 12 år siden landets bedste sprogcenter – med landets korteste kursusforløb, højeste karaktergennemsnit, højeste fremmødeprocent, ti års ISO-9001 kvalitetscertificering og den eneste udtaleundervisning, der virkelig virkede. Mange hundrede læger havde lært dansk her. Klager som den ovennævnte var og er utænkelige.

Ti år senere, dvs. sidste år, satte kommunen danskundervisningen i udbud efter 30 pct. kvalitet og 70 pct. pris - hvilket i praksis er det samme som 100 pct. pris. Resultatet er selvklart blevet derefter. Den voldsomme nedgang i antallet af kursister skyldes ikke kun den nye deltagerbetaling.

Når lovgivningen gør det muligt for en kommune at forvalte sit ansvar for en helt central offentlig opgave på den måde, skal man ikke undre sig, når problemet lægedansk dukker op i medierne med jævne mellemrum. Det vil det gøre i al fremtid, eller indtil lovgiverne interesserer sig for, hvilken slags undervisning der faktisk virker, dvs. hvordan man faktisk kan få det for pengene, som man gerne vil have.

Det findes. Imens må gamle fru Jensen med dårlig hørelse og tænderne i vandglasset have det så godt.

Steen Allan Christensen, Kastrup

Radio24syv-hysteri

Inden jeg selv var nået at komme til tasterne, bemærkede jeg læserbrevet »Hylekoret over Radio24syv« (4. november) og må sige, at det hylekor er gået op i det rene hysteri, hvor det ingenlunde hører hjemme. Jørgen Ramskov spørger om det samme dag efter dag i alle mulige medier og kræver omprøvning af Radio- og TV-nævnets afgørelse i stedet for at erkende at have tabt slaget.

Man skulle næsten tro, at en national katastrofe var indtruffet med risiko for at sætte retssikkerheden over styr. Men så slemt står det heldigvis ikke til, så kom venligst ned på jorden igen og bevar roen.

Preben Jack Petersen, Charlottenlund