Læserne mener: Vestens ansvar for krig

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er Barack Obamas præsidenttid ved at være slut. I modsætning til de foregående præsidenter har han undladt at føre USA i nye krige og forsøgt at skabe dialog i stedet. Hele verden havde ønsket det, men skyndte sig at kritisere ham voldsomt for svaghed og ubeslutsomhed, ikke mindst i Syrien. Så lad os tænke os om.

Vesten forsøgte at hjælpe Afghanistan, Irak og Libyen med at slippe af med grusomme diktaturer. Det lykkedes som bekendt ingenlunde at forbedre forholdene. I stedet for at gribe chancen for at indføre humane forhold, en chance man fik serveret på en sølvbakke, fortsætter stammer, grupperinger, religiøse retninger med at bekrige hinanden på det blodigste, mens man frydefuldt beskylder Vesten for ikke at have planlagt »efterkrigene«. Undskyld, Vesten? Hvorfor Vesten? Er der ikke nogen voksne til stede i de pågældende lande? Intet under, at man i USA og i Vesten er ret skeptisk ved tanken om igen at intervenere?

Uanset hvad, bliver Vesten skarpt kritiseret af alle, altimens man har hænderne fulde med at finde ud af, hvad man skal gøre af flygtninge og ikke mindst ikke-flygtninge, hvoraf en del kommer til Vesten med mere eller mindre skjulte dagsordener. Jeg er fuldt ud klar over, at jeg her helt igennem udtrykker politisk ukorrekte tanker, men har man ikke en vis pligt til at pege på realiteterne, når man nu hastigt nærmer sig de 80 og har uddannet sig, levet og arbejdet i flere europæiske og mellemøstlige lande?

José M. Stewart-Ferrer, Sdr. Boulevard 182 E, 5000 Odense C