Læserne mener: Ukritisk TV om tatoveringer

»Alle var meget begejstret, selv om mange mennesker tager afstand fra tatoveringer, når de ser såvel mænd som kvinder, der er tatoveret.« Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Da jeg så DRs Aftenshowet forleden bruge omkring 20 minutter på at hylde og nærmest fryde sig over tatoveringer af den værste slags, kunne jeg ikke lade være med at reagere af følgende grunde:

1. Ikke en eneste gang blev tatoveringer hverken af studieværten eller de øvrige deltagere omtalt negativt som uskønt eller helbredsmæssigt tvivlsomt.

2. Alle var meget begejstret, selv om mange mennesker tager afstand fra tatoveringer, når de ser såvel mænd som kvinder, der er tatoveret. Ikke mindst når tatoveringerne forekommer på meget synlige steder på kroppen.

3. Alle, der blev interviewet på gaden, var selvfølgelig valgt ud som positive, man undgik elegant folk, der ikke synes om tatoveringer. På intet tidspunkt blev mulige konsekvenser, f.eks. med allergi omtalt, heller ikke faren ved særlige farver. Risikoen for kræft blev heller ikke omtalt, den er ikke bevist (endnu), men efterforskes intenst.

4. I udsendelsen blev det heller ikke nævnt, hvor svært og i nogle tilfælde smertefuldt, det er at få fjernet tatoveringer, hvis man fortryder. For slet ikke at tale om de meget store omkostninger, som i sidste ende belaster sundhedssystemet.

Det er et paradoks, at udsendelsen netop fandt sted i den uge, hvor en anden kanal satsede stort på »Knæk Cancer«. Efter udsendelsen har jeg drøftet den med en del mennesker, og reaktionerne på de omtalte tatoveringer og tatoveringer generelt gik fra afstandtagen til direkte væmmelse. Måske burde public service-kanalen følge op med et mere informativt indslag om emnet, hvor såvel folks mening om tatovering generelt, som de helbredsmæssige konsekvenser bliver behandlet åbent.