Læserne mener: Prinsens opgør med Janteloven

»Selvfølgelig må prins Henrik have en personlig mening om ting, der betyder noget for ham.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er med stor beundring, når man ser prins Henrik kæmpe for sin sag. Vi trænger til en modernisering af titlerne i regentfamilien. Beundring fordi prins Henrik ved, at han går mod den lov, der står over Grundloven i Danmark – Janteloven.

Alle ved, at kongefamiliens medlemmer lever et materielt privilegeret liv. Et meget godt liv med mange spændende og varierende opgaver. Så siger Janteloven, at så må prins Henrik bare holde mund og være glad. Men vi lever faktisk i et demokrati. Selvfølgelig må prins Henrik have en personlig mening om ting, der betyder noget for ham.

Fremover må den, der arver »tronen«, have den kønsneutrale titel »regent«. Regentens ægtefælle bør have titlen »viceregent«. Deri ligger, at det at være regentpar er et ægtefælleprojekt, hvor vi forventer gensidig støtte. Det er ligegyldigt, om den, der har arvet sig til positionen, er mand eller kvinde.

Som det naturlige overtager viceregenten alle funktioner ved sygdom. Derved undgår vi nye pinlige situationer, hvor en midalderende prins Henrik skal gå tre skridt bag sin 18-årige søn »fordi det tilskriver traditionen«. Knægten havde kort tid forinden fået kørekort. Sikke noget vås i et moderne demokrati. Jeg kan godt forstå, at prins Henrik har følt sig tilsidesat af et urimeligt gammeldags system.

Regentparret har gjort det godt som nationalt samlingspunkt. Tænk på, hvad alternativet havde været. Så havde vi måske haft en dansk Donald Trump på Amalienborg, som havde sendt umulige tweeter ud i tide og utide i håb om fire år mere bag guldgardinerne.

Men vi trænger til nogle nye tidssvarende titler og arbejdsgange til regentparret.