Læserne mener: Lad os nu få en saglig og nuanceret debat om Trump!

Donald Trump. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Martin Ågerups karakteristik af USAs præsident i kronikken 15. februar som en afstumpet, hadefuld lystløgner mangler næsten kun at sammenligne Donald Trump med Hitler og nazismen. Uanset om man er for eller imod, må man slå fast, at Trump ikke er diagnosticeret som narcissist eller kan karakteriseres som fascist.

Det kan godt være, at Trump opfører sig som begge dele, men det er ikke ensbetydende med, at han er det. Trump er folkevalgt og forsøger ikke at blive diktator, og fjerndiagnoser af alt lige fra psykopati til megaloman narcissist, stillet af nok så kendte psykiatere, er svært at tage seriøst, set fra en fagpersons synsvinkel. Den slags kræver grundige og langvarige psykologiske undersøgelser.

Det er en begrebsforvirring, som Ågerup er ude i, når han sammenblander personen Trump med nogle voldsomme opbrud i det amerikanske samfund. Oprør fra en trængt arbejder- og middelklasse, hvis frustrationer Donald Trump dygtigt har kanaliseret ud i enkle budskaber.

Det kan man dårligt kalde en trussel mod den liberale samfundsorden, og det er lige før, det rabler for Ågerup, når han anser Trump for en autoritær populist, der vil nedbryde det liberale demokrati.

Lad os få en saglig og nuanceret debat om Trump, og hvad han står for.

  • Arnfinn Thorsteinsson, psykolog, Vermundsgade 16, 2100 København Ø.