Læserne mener: Lad os finde vikingeånden frem

»De danskere, hos hvem vikingeblodet stadig bobler i kroppen, underlægger sig aldrig de store inkompetente selvplagende erobrere uden kamp.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY BUCHANAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vore forfædre, vikingerne, fandt sig ikke i, at større lande forsøgte at dominere de mindre lande. De tog sagen i egen hånd og fandt en metode, hvor de kunne bestemme over magt og indflydelse. Det var ofte dem, som rejste ud og erobrede nye områder og satte nye standarder. Vikingernes blod og mod cirkulerer stadig i de rigtige danskeres sjæl og legeme.

Når vi i dag fornemmer, at store nationer indirekte eller direkte forsøger at presse danskerne til at skifte opfattelse af, hvad der er fornuft, skik og brug, vågner vikingeånden op til dåd og kamp, og så kan forslag, der begrænser vores livsbetingelser ikke accepteres. De danskere, hos hvem vikingeblodet stadig bobler i kroppen, underlægger sig aldrig de store inkompetente selvplagende erobrere uden kamp. I Danmark og i EU har vi vitterligt politiske ledermennesker, som i deres inkompetence mangler det, som adfærdspsykologer kalder »metakognition« – en overordnet forståelse af deres egne evners begrænsede beskaffenhed. Det vil kunne forklare, hvorfor tvivlsomme EU tiltag, love og projekter skydes i gang, før borgerne når at overveje, om det overhovedet kan hænge sammen.

Det er i sådanne situationer, at vikingeånden manes frem i danskerne. Det er jo logisk set bedre at stoppe EUs fremtidsfjendske fremfærd end at sætte danskerne i håndjern og gabestok, som man prøvede med et andet folk med stolte traditioner, englænderne.

Thure Barsøe-Carnfeldt, Nybrogade 1, 9000 Aalborg