Læserne mener: Kasper Holten »knepper med sin sjæl«

Kasper Holten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Da jeg så, at Berlingske Søndag havde et interview med Kasper Holten, internationalt anerkendt opera-iscenesætter, tænkte jeg, at det måtte jeg som opera-interesseret læse.

Jeg kaster et blik ned over siden og læser nederst i højre spalte: »Men selve det at hænge sin ret til at være i verden op på, om man har succes, det tror jeg dybest set fucker med ens sjæl,« siger han.

Der stoppede min interesse for at læse interviewet. Som gammel engelsklærer ved jeg godt, hvad de enkelte ord betyder: Der er en forfejlet antagelse, som, oversat til dansk,« knepper med ens sjæl«, og det er vist ikke så godt, selv om den handling, der ligger i verbet »kneppe« for de fleste er noget ganske rart.

Men er det kun mig, som har svært ved at forestille sig, hvordan noget sådant skal foregå med en sjæl som partner? Jeg har lært om – og undervist i – metaforer i flere årtier, men denne metafor giver ingen mening uden for en formentlig meget lille indforstået kreds.

Derfor er mit spørgsmål til Kasper Holten: »Hvad mener du egentlig?« Eller er udtrykket bare et forkrampet forsøg på at lyde smart over for en generation, som du helt åbenbart er »ude af sync med«?

Søren Refskou, pens. lektor, Gartnervangen 16, 8410 Rønde