Læserne mener: Kan man nedtone terrorisme?

Foto: JONATHAN NACKSTRAND. I Stockholm mindes ofrene for fredagens terrorangreb. Foto: Jonathan Nackstrand  
Læs mere
Fold sammen

Med fare for at blive voldsomt upopulær og vel også misforstået vil jeg vove den påstand, at man i et vist omfang går terroristernes ærinde, når man giver deres handlinger massiv mediedækning.

I weekenden var der i sagens natur løbende dækning af den frygtelige ugerning i Stockholm. Men efterhånden som myndighederne nænsomt havde fjernet de sidste blomster, og gaderne lå nærmest øde, opfattede jeg det som at presse citronen, når for eksempel TV 2 News stadig transmitterede live fra gerningsstedet. Jeg beder om forståelse for, at jeg ikke slår plat på den ulykkelige hændelse.

Men jeg kan ikke fravige den kætterske tanke, at hvis jeg var terrorist og ønskede at sende et budskab til verden, så fik jeg intet bedre redskab end at stjæle en lastbil og køre ind i en menneskemængde. Dagevis med live-TV og samtlige avisforsider og sympatierklæringer på sociale medier, hvor brugerne på sekunder bliver london’ere, berlin’ere og stockholm’ere.

Hvis disse ugerninger, og det er så her, jeg for alvor lægger mig ud med alt og alle, havde været omtalt som frygtelige, men dog i perspektivet banale færdselsuheld, var de blevet henvist til en kort omtale, og gerningsmændene og deres bagland havde ikke opnået den mediefokus, som er en del af deres sag. Det er jo ikke journalisterne, der udråber disse ugerninger til terrorisme. Det er derimod en følge af de meldinger, som politiet udsender. Efter det stigende antal terroraktioner har politiet i mange lande fået stærkt udvidede beføjelser. Burde en beføjelse være at kunne mørklægge eller nedtone en sag, så den ikke blev en reklamesøjle for yderligere terror?

Hvis terrorisme er ved at accelerere i dette forår, er det måske nu, der skal tænkes i nye baner.

Jesper Winther Andersen, journalist, Høsterkøb Byvej 8, 2970 Hørsholm