Læserne mener: Hvad med politikernes ansvar, Haarder?

»Som repræsentant for både den lovgivende myndighed og den udøvende regeringsmagt bør Haarder nok genlæse sin magtfordelingsteori.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Bertel Haarder bekymrer sig i Berlingske 11/9 om befolkningens opbakning til markedsøkonomien, når den kan betragte en til tider voldsom grådighed i erhvervslivet. Jeg er enig langt hen ad vejen. Jeg har selv være beskæftiget i den finansielle sektor i godt 30 år og har flere gange være beskæmmet og ilde berørt af grådighed, som jeg har set på min vej.

Haarder nævner flere eksempler på moralske svigt i private virksomheder, blandt andet »skandalen i Roskilde Bank«. Jeg har selv siddet i bankens bestyrelse de sidste to år af dens levetid, er på 9. år sagsøgt af staten og afventer landsrettens dom. Får staten medhold i sagen betyder det ruin for alle implicerede.

Læs også: Derfor er retsopgøret i finansen nødvendigt

Jeg modtog et årligt honorar på 150.000 kr., som jeg har betalt skat af, og tabte godt en halv million på aktier i banken. Det kan næppe betragtes som grådighed. Jeg kan foreslå Bertel Haarder at tænke videre over befolkningens opbakning til velfærdssamfundet. Vi har set skandaler med offentlige skattemidler, ubrugelige IT-systemer og et utal af eksempler på sløseri med offentlige midler, der i tilfældet med udbytteskat-skandalen kostede skatteyderne mere end Roskilde Bank. Alligevel har jeg ikke set hverken ministre eller embedsmænd stævnet af staten ved domstolene.

Hvordan skal vi sikre skatteydernes opbakning til en offentlig sektor, når elendig ledelse og politiske fejlbeslutninger får pengene til at fosse ud af bagdøren, uden at det får hverken politiske eller retsmæssige konsekvenser?

Læs også: OVERBLIK: Her er otte sager mod bankfolk

Som repræsentant for både den lovgivende myndighed og den udøvende regeringsmagt bør Haarder nok genlæse sin magtfordelingsteori, inden han ytrer sig i skarpe og fordømmende vendinger om retssager, som staten fører mod enkeltpersoner, mens de verserer ved domstolene.