Læserne mener: Drop julegudstjenesten – og gå i kirke

»Om eleverne ender som kristne, muslimer eller for den sags skyld syngende Hare Krishna-munke på Strøget, skal folkeskolen ikke blande sig i.« Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard

Forargelsen ville ingen ende tage, da det kom frem, at en folkeskole i år har besluttet at droppe den traditionelle julegudstjeneste.

Men tag ikke fejl: Det er en god ide at droppe julegudstjenesterne. Og nej, det handler ikke om misforstået hensyn til muslimer eller at underkaste sig islam. Det handler alene om, hvad folkeskolens kerneopgave er. Den er nemlig ikke at gøre eleverne kristne. Derfor er det også absurd at presse kristen forkyndelse ind i skoletiden.

Læs også: Politikere tager afstand fra aflyst julegudstjeneste: »Det er jo åndelig selvudslettelse«

Om eleverne ender som kristne, muslimer eller for den sags skyld syngende Hare Krishna-munke på Strøget, skal folkeskolen ikke blande sig i. Folkeskolen skal blot orientere om verdens religioner, så eleven selv kan gøre sin stilling op. Jeg fornægter dog ikke værdien af traditioner. Jeg mindes med nostalgi den årlige tur til Vig Kirke på kalenderårets sidste skoledag. Vi sang et par salmer og fik læst juleevangeliet op. Alt sammen hyggeligt for mig såvel som for muslimen.

Som underviser i folkeskolen får jeg heldigvis fornøjelsen igen om nogle dage. Sådan synes jeg også, at andre folkeskoler burde gøre. Dette lyder som et paradoks, men det er det ikke. Det afgørende er nemlig, at de kirkelige juleafslutinger i min barndom ikke var gudstjenester. Der var ingen altergang, ingen trosbekendelse og ingen bøn. Til gengæld var der sang og en andægtig forståelse af, at vi var kommet et sted hen, hvor vi nok hellere måtte parkere blondinevittighederne et øjeblik. Der var en højtidelig stemning, som børn har godt af at opleve.

Kære forældre, skoleelever og lærere: Kompromiset er indlysende. Selvfølgelig skal børnene i kirke og præsenteres for kristendommen så autentisk som muligt. Men lad være med at presse evangeliet ned i dem.