Læserne mener: Dansk bacon er billig og sund, Kristian Ditlev

»Det blev faktisk den danske landbrugseksport, der gjorde sunde fødevarer tilgængelige for de engelske arbejdere.« Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Når Kristian Ditlev Jensen med stærke ord som »svineri« beskriver den danske baconkvalitet i England (Berlingske 12/9) som værende af dalende kvalitet i forhold til den engelske, er det tydeligt, at han har et hul i sin historiske viden om dansk landbrugseksport.

Hvad angår smagskvalitet har danske landbrugsvarer aldrig kunnet konkurrere med udenlandske specialiteter. Det er uretfærdigt at sammenligne danske landbrugsvarers smagskvalitet med skinker fra Spanien, smør fra Normandiet, Parmigiano fra Italien eller bacon fra engelske bondegårde, hvor grisene bliver kløet bag øret hver morgen.

Hvad er da hemmeligheden bag den enorme danske landbrugseksport? Det er, at de danske landbrugsvarer er billige.

Da den engelske landbefolkning i 1800-tallet i hundredtusindvis strømmede ind til fabrikkerne i byerne og skulle til at købe de fødevarer, som de tidligere havde kunnet hente ude i stalden, viste det sig, at arbejdernes penge ikke slog til. Dette var dansk landbrugs og skibsfarts store chance, og den udnyttede man. Med billig masseproduktion af kød, æg, ost og smør, en gennemført kvalitetskontrol i alle led og en veluddannet befolkning blev det faktisk den danske landbrugseksport, der gjorde sunde fødevarer tilgængelige for de engelske arbejdere.

Landbrugseksporten til England og senere til mange andre lande blev og er stadig af meget stor betydning for den danske betalingsbalance.

Som et kuriosum kan det nævnes, at ovennævnte fire lande, der er kendt for at producere fødevarer af den ypperste smagskvalitet, alle har underskud på betalingsbalancen.