Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Læser: Tomme nyheder fylder medierne

»For nylig er Fields-medaljen blev tildelt den ukrainske matematiker Maryna Viazovska, som arbejder på et videnskabeligt institut i Lausanne i Schweiz. Hun har løst et 400 år gammelt problem i et otte-dimensional rum,« skriver Mogens Nørgaard Olesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministeren har sagt det tydeligt. Nu skal vi ikke tænke for meget over de alvorlige ting og sager, der sker i samfundet, men bare nyde den gode sommer.

Man forstår godt, hvorfor netop hun siger sådan, men hendes holdning kan let blive farlig. Forkert information er »fake news«, men udeladt information er også et problem, lad os kalde det »empty news«.

Lad os se på et eksempel, som er slående her i agurketiden. Ustandselig får vi at vide, at coronapandemien er overstået, men det passer bare ikke. Vi får stadig mindre at vide om krigen i Ukraine (den er også så trættende, når man skal på ferie), men den er på ingen måde overstået. Børn dræbes, og boligblokke bombarderes hver eneste dag.

Corona og krig skal vi åbenbart ikke høre om, nu når vi skal nyde den gode danske sommer. Statsministeren viser som sædvanlig vejen.

Sportspræstationer hører vi om hele tiden, men videnskabelige præstationer hører vi stort set intet om. Den slags er »empty news«.

Fields-medaljen er en slags Nobelpris for matematisk forskning. For nylig er Fields-medaljen blev tildelt den ukrainske matematiker Maryna Viazovska, som arbejder på et videnskabeligt institut i Lausanne i Schweiz. Hun har løst et 400 år gammelt problem i et ottedimensional rum. Hvorfor er denne store præstation ikke interessant for pressen? På længere sigt har hendes forskning langt større betydning end Tour de France.

Jeg undrer mig meget over, hvorfor der intet skrives om Maryna Viazovska og hendes præstation. Er det, fordi hun er kvinde? Måske! Hun er i hvert fald ikke såkaldt erhvervskvinde eller sportskvinde og bliver ikke omtalt som noget talent.

Og hvorfor skal store videnskabelige gennembrud ikke omtales i aviserne. Det blev den slags før i tiden. Er det kun realitystjerner, politikere og præster, som folk skal høre om? Mon ikke vi også ville have godt af at høre (bare lidt) om en fremragende kvindelig ukrainsk matematiker, som også har tid til familie og børn. Mogens Nørgaard Olesen, medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for Naturvidenskabelig Oplysning