Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Læs lige børnebogen om Donald Trump, inden I kritiserer den

Trump i børnehøjde. Bogen »Kære Donald Trump«, der netop er udkommet på dansk ved forlaget Straarup & Co, handler om Victor, der vil bygge en mur på sit værelse, så han slipper for sin irriterende storebror. Ligesom børnebogen »Dumme Donald bygger en mur i børnehaven« handler bogen om storpolitiske slagsmål fortalt i børnehøjde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Straarup & Co
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Børnebøger om Donald Trump

»I bøger om Donald Trump indoktrineres der. For de giver et billede af, at Trump er en farlig karl. Man lærer børn, at de har håneret over for nogen, der bliver fremstillet som dumme. Det er jo ikke demokrati.«

Sådan udtaler Margrethe Brun Hansen sig 31. august i Berlingske om bogen »Kære Donald Trump«, som vi har udgivet på forlaget Straarup & Co. Andre eksperter i artiklen udtaler noget lignende. Eksperterne har én ting til fælles - de kan umuligt have læst bogen. Den er skrevet på klassisk angelsaksisk vis med tungen i kinden og en underspillet humor. Som når Victor – bogens ni-årige hovedperson – i et brev til Donald Trump skriver: Min mor sagde, at du sikkert var som alle andre mænd: Du snakker om at bygge en mur, men får det aldrig gjort. Min far sagde ikke noget.

Victor forholder sig ikke til, om Trump er en god eller dårlig præsident og heller ikke, om han er sympatisk eller usympatisk. Han bruger ham snarere som en slags penneven (der dog aldrig svarer) og til at fortælle om de konflikter, han har med sin storebror, og til at berette om sine overvejelser om at bygge en mur gennem deres fælles værelse.

Victor er en helt igennem god dreng, der taler pænt og behandler andre respektfuldt. Til sidst i bogen (kan jeg afsløre) beslutter han sig for at droppe sin mur, fordi de to brødre atter er blevet gode venner.

Så bogen bidrager absolut ikke til at skabe den frygt og de skræmmebilleder, som Margrethe Brun Hansen advarer imod, men tværtimod er dens budskab præcis det, som hun efterlyser: »Man kan ændre verden uden at udøve vold eller nedgøre andre.«

Per Straarup Søndergaard, forlagsdirektør

Indefrysning af arveskatten

Virksomhedsejere og deres arvinger levnes på daglig basis megen plads i medierne. Årsagen er, at regeringen ønsker at rulle lovgivningen tilbage således, at alle danskere skattemæssigt stilles mere lige, når det drejer sig om arv. For at løse generationsskifteproblemet forekommer det oplagt at kopiere principper fra ejendomsbeskatningssystemet.

I dag tvinges mange til at indefryse ejendomsskatterne for at få råd til at sidde i egen bolig. Det resulterer i en stigende gæld i ejendommen, som først realiseres på et senere tidspunkt. Indefrysning af skat ved generationsskifte kunne ske på tilsvarende vis og burde derfor overvejes.

Hovedformålet er selvfølgelig, at alle danskere igen stilles lige med hensyn til arveskatten.

Torben Riis, Ålsgårde

Tabet af Lars Løkke Rasmussen

Danmark har lidt et stort tab. Med Lars Løkkes afgang har journalisterne og Bertel Haarder fået held til vælte ham.

Tør vi håbe på, at Lars Løkke vil være manden i kulissen, der fortsat vil vise vejen i dansk politik? Han er pt. den eneste, der kan.

Henning Jensen, Stenløse

Frihedsgudinden

Når Donald Trump gentager sit tilbud om at købe Grønland vil jeg anbefale den »skrækkelige kvinde« at overveje muligheden under forudsætning af, at Danmark til gengæld kan købe Frihedsgudinden med henblik på en passende placering ved Københavns havnefront – for hånden på hjertet - Den Lille Havfrue er nu meget lille.

Og så kan vi måske glæde os til, at vor kære dronning ved et nyt statsbesøg kan komme af med sine påtænkte gaver: en smuk grønlandsk narhvalstand (god til at punktere balloner med) og et håndkoloreret eventyr om den sagnomspundne enhjørning.

Stig Andersen, Hundested

Forbyd cyklerne

Jeg hører politikere mene, at elløbehjulene skal forbydes, fordi medierne rapporterer hver eneste gang, en person har en ulykke på elløbehjul. Hvis vi hørte den samme mængde nyheder i medierne hver gang en cykel kørte hurtigt eller en cyklist kom til skade, ville cyklerne utvivlsomt være en del af den samme diskussion.

Så i forbindelse med den komplet uigennemtænkte diskussion om at forbyde elløbehjulene, foreslår jeg, at det også overvejes at forbyde det dødsensfarlige transportmiddel, der historisk set har kostet menneskeliv og hvor enhver kan observere vanvidskørsel både i byer og på landeveje. Forbyd cyklen.

Henrik Holde, Fredensborg