Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lær af Erhard Jakobsen, Mette Frederiksen

»Jeg synes, at Mette Frederiksen kunne lære meget af Erhard Jakobsens grundholdning,« skriver Flemming Lundahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Nyholm

Da jeg i 1960erne arbejdede som skolekonsulent ved Gladsaxe Skolevæsen, mødte jeg den navnkundige Erhard Jakobsen gennem arbejdet. Kommunen var dengang førende inden for pædagogisk forskning, udviklingsarbejde og innovation.

Erhard Jakobsen havde en yndlingshistorie. »Nogle gange kommer der en borger ind på mit kontor, smækker partibogen (fra Socialdemokratiet) i bordet og begynder at tale,« fortalte han. »Hver gang tager jeg bogen op og følger borgeren ud af døren, hvorefter jeg siger, at nu kommer vedkommende ind igen og beholder partibogen i lommen.«

Erhard Jakobsen forsatte: »Forstår du? Jeg er nemlig borgmester for ALLE i Gladsaxe – også dem, der ikke stemte på mig!«

Jeg synes, at Mette Frederiksen kunne lære meget af Erhard Jakobsens grundholdning. Hun er valgt af cirka 25 pct. af befolkningen, men hun er statsminister i og for hele Danmark. Ved Udligningsordningen, der blev lusket igennem i coronakrisens skygge, var hun især minister for socialdemokrater, der fik i pose og sæk, mens de flittige, dygtige og arbejdsomme blev beskattet ad libitum.

Nu kommer vi snart til projektet Arne. Hvem skal så på tidlig pension – og hvem skal betale? Jeg gætter på, at det igen bliver socialdemokratiske stemmer, der blive begunstiget.

Det er et stort ansvar at være statsminister – ikke mindst i disse tider. Men det kræver åbenhed, fairness og samarbejde.

Det ville klæde Mette Frederiksen at træde lidt tilbage en gang imellem og lade andre være med både til at tage slæbet og dermed ansvaret – men også æren af at bære deres del af samarbejdet.

Det ville i øvrigt også være ret klogt af hende. For er man ikke venlig og sød ved sine samarbejdspartnere i Folketinget, har man nemlig slet ingen venner den dag, hvor det hele brænder sammen. Vi ledes i dag af en mindretalsregering, men det mærker man ikke ret meget til, når magten skal udøves.

Flemming Lundahl, Asserbo