Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lægeforeningen: Samfundet bør beskytte unge mod alkohol

»Alkoholvaner grundlægges i teenageårene, hvor et stort forbrug øger risikoen for alkoholmisbrug senere i livet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 122.000 børn og unge, der vokser op i familier med alkoholproblemer, har en øget risiko for selv at blive afhængige af alkohol og for at udvikle psykisk sygdom. Alkoholvaner grundlægges i teenageårene, hvor et stort forbrug øger risikoen for alkoholmisbrug senere i livet. Derfor er det problematisk, at mere end hver tiende danske unge har været fuld som 13-årig eller endnu tidligere. De unges måde at drikke på – »binge drinking« – øger desuden risikoen for, at hjernen ikke udvikles normalt.

Læg hertil, at over en halv million danskere har et skadeligt alkoholforbrug, og 147.000 af dem er afhængige og har et decideret misbrug. Og som om, det ikke er nok, så kan omkring 3.000 dødsfald i Danmark hvert år relateres til alkohol.

Det er bydende nødvendigt, at vi som samfund ikke forholder os passivt til dette – ej heller med henvisning til den »frigjorte« danske alkoholkultur. Samfundet bør beskytte børn og unge mod de skadelige virkninger af alkohol. Det kan faktisk kun gå for langsomt med at smide berøringsangsten og sætte turbo på forebyggelsen.

Her og nu har vi to konkrete forslag:

  • Hæv aldersgrænsen for køb af al alkohol til 18 år.
  • Indfør højere minimumspriser på alkohol.

Højere priser giver et lavere alkoholforbrug – og især hos børn og unge – alligevel er alkohol blevet billigere i Danmark de senere år. Desuden er der ingen gode grunde til, at 16-årige skal kunne købe alkohol.

Skaderne forbundet med alkoholforbrug er socialt skævt fordelt. Det mønster skal vi have brudt. Jeg håber, at regeringen vil sætte håndfast ind over for alkohol, så vi får brudt med ulighed i sundhed. Forebyggelse skal være med, når vi skriver det næste kapitel i børnenes danmarkshistorie. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen