Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lægeforeningen: Hæv både aldersgrænsen og prisen på alkohol

»Det er et langt, sejt træk, som vi står over for. Men vi kan ændre de unges drukkultur, hvis vi virkelig vil, og hvis vi tør bruge de redskaber og tage det ansvar, der skal til,« skriver Camilla Noelle Rathcke Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Birger Schjørring

Foråret er på vej, og det samme gælder vaccinerne og de forskellige faser af genåbningen. Det er glædeligt for både børn, unge og os voksne. Og det vil sandsynligvis betyde flere fejringer, fester og sammenkomster landet over i de kommende måneder. Det vil jeg da ønske i hvert fald, for vi har alle brug for det, og det bliver dejligt at kunne være mere sammen med familie, venner og bekendte igen.

Men som forældre er det også vigtigt at huske os selv på det særlige ansvar, vi har for børn og unge, så genåbningsglæden ikke skvulper over med massive mængder våde varer. Det spiller også her en rolle, om de unge oplever deres forældre og andre voksne omgås øl, vin og spiritus på en ansvarlig måde, eller om de voksne ved deres adfærd signalerer, at et (alt for) højt forbrug af alkohol er helt i orden.

Desværre er det sidste ofte tilfældet, og det bidrager til den alkoholkultur, som er med til at gøre os til europamestre i druk blandt børn og unge. Skolebørn helt ned til 13 år drikker sig fulde. Og problemet vokser. Fra 2015 til 2019 er andelen af 15-årige, som har været fulde indenfor den seneste måned, steget fra 32 til 40 procent. I vores nordiske nabolande ligger tallet mellem fire og 13 procent.

Unges forbrug af alkohol kan skade den unge hjerne, som er under udvikling. Flere unge kommer på hospitalet efter at have drukket, nogle af dem udsættes for vold eller overgreb i deres fuldskab, og nogle mister endda livet. Det understreger blot, at børn og unge har krav på beskyttelse mod det spor, som det høje forbrug af alkohol blandt unge trækker efter sig.

Som nævnt spiller forældre og andre voksne en vigtig rolle, men det kræver også indsatser på andre områder. At få mindsket de unges alkoholforbrug effektivt er en kæmpestor og mangesidig opgave, som kræver, at Folketinget kommer på banen og sætter fundamentalt anderledes rammer for børn og unges adgang til alkohol.

Lægeforeningen opfordrer politikerne på Christiansborg til at sætte sig ambitiøse mål for, hvordan vi kan få danske børns og unges tårnhøje alkoholforbrug ned, og så skal de turde gennemføre de tiltag, der er nødvendige. Eksempelvis bør aldersgrænsen for at kunne købe alkohol hæves til 18 år. Reglerne for ulovligt salg af alkohol til børn og unge skal håndhæves, og prisen på øl, vin og spiritus skal sættes op. For desto dyrere alkohol er, desto mindre køber børn og unge.

Det er et langt, sejt træk, som vi står over for. Men vi kan ændre de unges drukkultur, hvis vi virkelig vil, og hvis vi tør bruge de redskaber og tage det ansvar, der skal til.

Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen