Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad turisterne fra vores nabolande holde sommerferien i Danmark

Vi kan åbne de danske grænser for beboere i vores nabolande Sverige, Tyskland og de nordiske lande, som har samme smittetryk som Danmark, så disse kan holde sommerferie her i stedet for i Sydeuropa, mener Finn Gyntelberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Turisme fra nabolande

Et hidtil upåagtet argument for åbning af de danske grænser for beboere i vores nabolande Sverige, Tyskland og de nordiske lande kan være, at turister fra disse lande måske vil se Danmark som et første alternativ til den sommerferie i Sydeuropa, som de har måttet aflyse på grund af coronakrisen.

Risikoen ved åbning af grænserne for ovennævnte beboere må være lav, da landene har samme smittetryk som Danmark.

Finn Gyntelberg, Hørsholm

Skandaløse Fru Heick

Når man har valgt at leve af andre folks dyrt købte billetter, og det så i øjeblikket ikke kan lade sig gøre på grund af regeringens forsøg på at redde så mange menneskeliv som muligt, er det utroligt egoistisk og samfundsfjendsk at kalde regeringen for den største skandale siden Anden Verdenskrig.

Da Annette Heick er født 26 år efter krigens afslutning og tilsyneladende har levet et beskyttet og privilegeret liv som enebarn, er det meget provokerende at komme med den slags grove udfald mod en regering, som sammen med de fleste regeringer i verden arbejder døgnet rundt for at få samfundet så uskadt gennem denne krise som muligt.

De mange mennesker, der lige nu kæmper for deres liv på intensivafdelinger, ville sikkert gerne bytte med Fru Heick, hvis situation lige nu er midlertidig.

Fru Heick efterlyser en åbningsplan for, hvornår der bliver åbnet for bl.a. teatrene – men man har altså endnu ikke fundet en formel, som kan oplyse, hvilken dato en virus har tænkt sig at forsvinde.

Hvis depressionen hos fru Heick er så voldsom, kunne hun jo, mellem sine anstrengelser på tennisbanen, søge job i det sundhedsvæsen, som lige nu kæmper for at redde liv og som tidligere har taget sig af fru Heicks mand, da han var ude for en ulykke.

Hvis der bliver åbnet for teaterpublikum, før der er styr på coronasmitten, kan fru Heicks optræden på de skrå brædder, blive meget kortvarig, da man må begynde forfra med lukning af teatrene.

Man må så håbe, at fru Heick ikke når at blive smittet, så hun ikke kan dyrke sit tennisspil – det ville i sandhed være en skandale.

Finn Sørensen, Bagsværd

Studenterkørsel

Vi skylder de unge stor tak. De tager i den grad en for holdet, i denne tid. De har siddet hjemme. Nogen gør det endnu. Isoleret. Uden skole. Udsigt til ingen eller begrænset fejring af skoleafslutninger. Stand by. Ingen deadline. Intet udløb.

Som om det ikke er nok, er dette ikke deres krise. Det er ikke dem, der bliver særligt syge. De er sendt hjem for at passe på andre end sig selv.

Hvordan takker vi dem?

Vi stikker dem i uhørt høj grad til politiet, hvis de vover at mødes en lille flok. Vi skriver stolpe op og ned om deres uansvarlige opførsel og skælder ud som gode småborgere. Facebook flyder over med den ene forargede internetkriger efter den anden med det eneste til fælles, at de har glemt, hvordan det var at være ung. Mange af dem, der nu er i risikogruppen, har stædigt nægtet at høre på de unges bekymring om klima. Jeg håber, at de kan se ironien.

Vi dispenserer rask væk for begrænsninger i forsamlinger, når det gælder begravelser, men der er endnu ikke givet nogen dispensation til studenterkørsel. Coronavirussen er indifferent. Den smitter ved både begravelse og fest. De unge bliver klemt og glemt, og de kan ikke råbe højt nok til at blive hørt. Vi må ikke glemme glæden og selvom statistik og fremskrivningsmodeller vil fortælle, at det er kontraproduktivt, siger jeg: Til helvede med corona her! Lad de unge fejre deres afgangs/studenter/find selv på flere-afslutninger. Jeg tror, at Magnus Heunickes grønne kurve levner plads til lidt glæde også. Noget for noget.

Anders Hviid Jensen, Aalborg

Beskyt og støt plejehjemsbeboerne

Det har været hjerteskærende at læse om de negative konsekvenser, som to måneders påtvungen isolation har haft for demente plejehjemsbeboere. Formålet var at beskytte mod smitte af coronavirus, hvorfor det er særdeles overraskende og bekymrende, at en tredjedel af coronadødsfald kan henføres til plejehjem.

Analyser peger på plejehjemspersonalet som en væsentlig smittekilde og -spreder. Personalet bør bruge maske eller visir til at fange luftbårne dråber ved tæt kontakt (mindre end en meter). Besøgende bør ligeledes bruge maske eller visir. På den måde skærmes plejehjemsbeboere fra smitterisiko, uden at det er på bekostning af deres helbred.

Ole Kamstrup, læge, civilingeniør, Holte