Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad os stoppe kommunalt plyndringstogt

»Der er tilsyneladende nogle egne, der ser udligningsdebatten som et slags vikinge-plyndringstogt, hvor man frit kan gå på rov i den vækst og velstand, som andre kommuner har tilegnet sig gennem målrettede investeringer og hårdt arbejde, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

I et interview med Berlingske åbner Socialdemokratiets nye folketingsmedlem, Bjørn Brandenborg, for en afgørende dagsorden for den nye regering: Udligning mellem landets kommuner.

Her mener socialdemokraterne tilsyneladende, at de nordsjællandske kommuner skal betale regningen. Jeg er selvfølgelig glad for, at det ikke lader til, at socialdemokraterne vil straffe København. Og jeg kommer til at holde dem fast på, at det ikke giver mening at lade landets stærkeste vækstmotor køre rundt med håndbremsen trukket. I dag er det 40 procent af Danmarks bruttonationalprodukt, der skabes i hovedstaden. Og det er hovedstadsområdet, der tiltrækker 85 procent af de udenlandske investeringer.

Men der er også brug for at minde socialdemokraterne om, at vækst ikke kommer af sig selv, skønt det nok føles sådan, når man har overtaget en stærk økonomi.

Under alle omstændigheder er der tale om rendyrket socialistisk arrogance, når det nye folketingsmedlem mener, at det er sludder og vrøvl, at det vil have store konsekvenser for Gentofte og Lyngby-Tårbæk, hvis de skal sende hele deres overskud til Langeland.

Der er tilsyneladende nogle egne, der ser udligningsdebatten som et slags vikinge-plyndringstogt, hvor man frit kan gå på rov i den vækst og velstand, som andre kommuner har tilegnet sig gennem målrettede investeringer og hårdt arbejde. Det er et dybt bekymrende nulsumsspil, hvor vi ender med at bekrige hinanden på tværs af kommuner, regioner og landsdele. Det må og skal stoppe.

Jeg tror i stedet, at der er brug for, at vi starter forfra. Vi har brug for at få nedsat en udligningskommission med eksperter, fagfolk og interessenter, der kan komme med et forslag til et nyt udligningssystem.

Det skal være et udligningssystem, der har fokus på at belønne de kommuner, der får flere i job og uddannelse og er lykkedes med at tiltrække virksomheder.

Det vil skabe nogle entydige incitamenter til som kommune at gøre det, som i sidste ende er bedst for ens borgere: At sørge for, at der er et succesfuldt erhvervsliv, som skaffer folk i arbejde og genererer penge til kommunekassen.

Så nu, hvor Socialdemokraterne har taget hul på udligningsdiskussionen for første gang som regeringsparti, skal der herfra lyde et inderligt ønske om at gøre det på en måde, som giver mening for hele landet.

Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester, København (V)