Lad os nu få en saglig 1813-debat

Lad os se på, om retningslinjerne kan forbedres, om oplæringen for læger og sygeplejersker er tilstrækkelig, om der er personale nok osv.

Og det går hårdt for sig i debatten om 1813. Især går det hårdt ud over de sygeplejersker, der tager imod borgernes opkald. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Værdien og kvaliteten af 1813-akuttelefonen i Region Hovedstaden debatteres intensivt i disse måneder. 1813 er blevet kampplads for politikere, faglige organisationer og eksperter. Nogle af aktørerne har en klar interesse i at holde debatten i live og derved kunne profilere sig over for vælgere og medlemmer. Det bærer debatten desværre tydeligt præg af.

Og det går hårdt for sig i debatten. Især går det hårdt ud over de sygeplejersker, der tager imod borgernes opkald. Senest i Berlingske lørdag 29. marts, hvor der sættes spørgsmålstegn ved sygeplejerskernes faglighed: Sygeplejersker mangler oplæring og er usikre, forlyder det i avisen på baggrund af en rapport fra Sundhedsstyrelsen. Lægeforeningens formand Mads Koch bærer benzin til bålet og udtaler til avisen: »De praktiserende læger har de faglige kompetencer til at vurdere alvoren i de mange opkald, som i høj grad mangler i den nuværende organisation’.

Spørgsmål, der vedrører patientsikkerheden, skal tages yderst alvorligt. Det er indlysende. Men at drage den konklusion udfra Sundhedsstyrelsens rapport, at sygeplejersker ikke har fagligheden til at vurdere alvoren i en patients klager over og beskrivelse af symptomer, er decideret nonsens.

Sygeplejersker har altid observeret patienter og deres symptomer og vurderet alvorligheden. Faktisk foretager sygeplejersker massevis af observationer og vurderinger hver eneste dag i det danske sundhedsvæsen. Det er der intet nyt i. Intet! Tværtimod ligger det i sygeplejerskers virksomhedsområde og autorisation at beslutte og handle på patientobservationer. Det sker daglig alle steder hvor sygeplejersker arbejder.

Det styrker på ingen måde arbejdet for at forbedre 1813-ordningen på de punkter, som Sundhedsstyrelsen påpeger, at gøre debatten til et spørgsmål om sygeplejerskers faglighed. Det er under lavmål.

Lad os i stedet se på, om retningslinjerne kan forbedres, om oplæringen for læger og sygeplejersker er tilstrækkelig, om der er personale nok osv. Patienter og borgere skal have høj kvalitet af akuttilbuddene. Og lige præcis derfor har vi brug for en saglig debat om 1813. Og ikke den faglige og politiske mudderkastning, som vi er vidne til i øjeblikket.