Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad os lægge »Velfærd eller skattelettelser« i graven

»Man er ikke et dårligt menneske, fordi man gerne vil beholde flere af sine egne penge og insisterer på, at vi må kunne gøre tingene lidt bedre og mere effektivt,« skriver Jens Paaske Klausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Velfærd eller skattelettelser«

Med dette budskab har venstrefløjen valgkamp efter valgkamp turneret rundt, og det må siges at have virket, eftersom at 68 procent af danskerne i 2015 foretrak øget, offentligt forbrug fremfor skattelettelser. 1-0 til venstrefløjen.

Men der er noget fundamentalt galt med det fortærskede valgkampsslogan, og det fordummer den politiske debat i noget så gevaldig en grad.

For hver gang et borgerligt parti foreslår, at vi i landet med verdens højeste skattetryk og en enorm offentlig sektor måske kunne overveje, om danskerne kunne få lov at beholde bare en smule flere af deres egne penge selv, eller om vi i stedet for at opkræve flere skatter kunne prioritere pengene bedre, så der blev råd til kernevelfærden. Ja, så er fanden sluppet løs og velfærdssamfundets undergravelse står åbenbart for døren som følge af oprejsningen af egoismens ondsindede kapitalistiske højborg. Ja, hvad bilder vi borgerlige os egentlig ind? Sådan nogle egoister.

Og debatten blev endnu en gang rejst forleden, da Liberal Alliance præsenterede sin 2035-plan. En offensiv borgerlig plan. Uha, mine hypotetiske briller dugger helt.

Men på trods af, at økonomiprofessor Bo Sandemann til Berlingske udtalte, at planen ikke ville betyde en omkalfatring af den offentlige velfærd, ja, så var planen hurtigt skrinlagt af diverse røde politikere, hvor eksempelvis Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, mente, at planen var udtryk for egoisme, og at »der findes ikke det velfærdsområde, man ikke er ved at save ned ved roden, hvis det står til Liberal Alliance«.

Men nu, hvor Socialdemokratiet anser sig selv som de svagestes beskytter, kunne partiet jo passende starte med at overveje antallet af særlige rådgivere, som finansieres af vores velfærdskroner. Skulle de midler ikke hellere gå til hospitalerne eller uddannelserne? Eller er spindoktorer og særlige rådgivere også velfærd?

Det tror jeg dog ikke, de mener, men man kunne jo fristes til at tro det, når alt offentligt forbrug i den socialdemokratiske verden er velfærd.

Men lad mig slå fast en gang for alle. Man er ikke et dårligt menneske, fordi man gerne vil beholde flere af sine egne penge og insisterer på, at vi må kunne gøre tingene lidt bedre og mere effektivt. Denne insisteren har trods alt skabt alle verdens fremskridt. Så drop nu »Velfærd eller skattelettelser«. For det ene udelukker ikke det andet.

Jens Paaske Klausen, arbejdsmarkeds- og erhvervsordfører, Venstres Ungdom