»Lad os hylde eliten«

ccc Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstrefløjens skingre kritik og klapjagt på den danske elite er vokset bekymrende. Det evige budskab er lige så primitivt som det er usandt – eliten udnytter samfundets svage. Nonsens! Til den samlede venstrefløjs orientering – og ikke mindst kaospiloten Uffe Elbæk, der er et politisk geni til at udtænke utænkelige projekter – så bidrager Danmarks ti procent rigeste med ikke mindre end 214 milliarder kroner årligt til samfundet. Beløbet svarer til velfærdsstatens samlede udgifter til kontanthjælp, folkepension, dagpenge, sygedagpenge og SU.

Danmark har ikke en for stor elite. Punktum. Vi har en, der er alt for beskeden. Årsagen har i mange år været folkeskolen, der har et stålsat mantra om, at alle skal være lige (dumme?), og at ingen må stikke ud. Per, Anna og Muhamed er per definition lige kloge og har samme biologiske evner for indlæring, hvad der jo er en velbevaret skrøne. Her savnes visioner, politisk mod og krav til lærerstanden om at anerkende dygtighed og arbejdsomhed og sætte fokus på det, Danmark virkelig har behov for: udvikling af dygtige, energiske og visionære unge, der kan udvikle nye Lego´er, nye Maersk´er, nye Novo´er og nye Pandora´er.

Vi mangler i den grad intelligente, originale, ambitiøse og fanden i voldske iværksættere. OL har sat fokus på sportens elite. Her kommer der ikke nogen kommune og klarer ærterne for en, som chefredaktør Tom Jensen muntert og rigtigt skriver i sin søndagsklumme. Det gør der heller ikke ude i erhvervslivet. Det kræver flid, flid og atter flid at skabe store resultater. Det er det, der kendetegner Danmarks rigeste, evigt mistænkeliggjort, som de er, på trods af, at det er denne elite, der trods verdens største skattryk og en verdens største offentlige sektor er garant for, at flere end 800.000 kan være på offentlig forsørgelse.

Skulle man formaste sig til at mene – nu hvor landet er på spanden og kun målfoto afgør, om vi er i recession eller ej – at det er hamrende vigtigt at anerkende de bedste kræfter i samfundet, så er risikoen at blive stemplet som neoliberalist overhængende. Men pyt, velfærdsprojektet handler om at skabe værdi for alle. Og det er der nogen, der er bedre til end andre.