Lad os helt fjerne kirkeskatten

»Lad os give folkekirken samme privilegier som de andre religioner. Altså en løsning, hvor vi fjerner kirkeskatten, og folkekirken selv inddriver sine medlemskontingenter.« Arkivfoto: Claus Thorsted Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Thorsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi i Ateistisk Selskab mener, at folkekirken åbenlyst er den mest økonomisk privilegerede religion i Danmark. Kristian Ditlev Jensen mener noget andet. Han argumenterer i Berlingske 18. juli for, at folkekirken faktisk slet ikke er så godt stillet økonomisk, som vi går og tror. Blandt andet er det kun retfærdigt, mener han, at alle danskere betaler for, at staten tog kirkens jord tilbage i 1919.

Men fakta er, at staten betalte markedsværdien for jorden, præcis som den betalte for den herregårdsjord, der blev eksproprieret til husmandsbrug. Kirken blev fair behandlet dengang og bør ikke fremstå som et offer her 100 år senere. En hektar koster cirka 150.000 kr. i dagens penge, altså blot 1,5 milliarder kr. for de 10.000 hektar. Vi kan jo sige, at det svarer til støtten for 2016 og 2017 og så slutte ordningen ved årets udgang?

Desuden mener Kristian Ditlev Jensen, at de andre trossamfunds fradragsberettigelse er et langt større privilegium end de privilegier, folkekirken har. At trække medlemskontingenter fra i skat er ifølge ham langt mere værd. Det er muligt, at frikirkerne teoretisk kan få mere fra deres medlemmer, men i praksis er der ingen betalingsform, der kan slå en skat, som folk knap lægger mærke til, at de betaler. En undersøgelse fra Center for Kirkeforskning i 2013 viste, at 29 pct. af folkekirkens medlemmer ikke ville genindmelde sig, hvis de blev meldt ud. Medlemmerne af folkekirken er ikke så frivillige, som Ditlev Jensen og andre bilder sig ind. Folkekirken har i kirkeskatten et afgørende privilegium, som vi, der ønsker et sekulært samfund, ikke bør se bort fra.

Men vi kan tage fejl! Så lad os da prøve det af. Lad os give folkekirken samme privilegier som de andre religioner. Altså en løsning, hvor vi fjerner kirkeskatten, og folkekirken selv inddriver sine medlemskontingenter – til gengæld bliver disse fradragsberettiget. Den løsning er Ateistisk Selskab helt klar på. Hvis Kristian Ditlev Jensen og de Konservative er med på den vogn, hvem venter vi så på? Kirkeministeren er liberal, så det kan næppe være hende, der står i vejen for indførelsen af sådan en ordning.