Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad os få en SVK-regering

Kan man lægge personlige partipolitiske ambitioner til side, og agere ansvarsfuldt med fokus på landets bedste, da må i min optik den logiske ambition være dannelsen af en SVK-regering, skriver Lars Ditlev Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Løkkes SV-snak er ingen bombe

Løkke smider bombe i valgkampen, hed det i en artikel i Berlingske efter udgivelsen af bogen »Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«. Den såkaldte bombe er tanker om dannelsen af en SV-regering.

Kan man lægge personlige partipolitiske ambitioner til side, og agere ansvarsfuldt med fokus på landets bedste, da må i min optik den logiske ambition være dannelsen af en SVK-regering. Og hvorfor nu det ?

Ingen rød eller blå regering vil kunne navigere uden støtte fra og afhængighed af de yderste fløje - hvor der samtidig har fundet en større polarisering sted. Det kommer til at koste på midterpartiernes DNA.

Dannelsen af en SVK-regering vil efter alle målinger skabe en flertalsregering. De tre partier må hver især give afkald på lidt, men gennem samarbejde kan de sikre arbejdsro over fire år uden afhængighed af udenforstående partier med mere ekstreme holdninger, som der synes at komme flere af. Denne arbejdsro vil kunne give langt flere positive resultater end »tabene« ved de relativt få mål, man må give afkald på.

Det kræver god vilje, og derigennem vil befolkningen opleve, at politikerne primært tjener landets interesser - og ikke personlige partipolitiske ambitioner. Jeg ser ingen bomber her!

Lars Ditlev Pedersen, Holbæk

Bedre plads på flysæderne

Hvem har ikke prøvet at sidde ved siden af en person, der ved egen fylde vælter ind over ens sæde og armlæn, hvilket ikke er sjovt på en lang flytur. Jeg er dog ikke så optimistisk at tro, at flyselskaberne vil øge sædepladsen på økonomiklasse for at komme ondet til livs.

Løsningen er i stedet personlig vægtafgift. Den vil ikke alene på sigt få færre overvægtige på fly, men også alle andre steder.

Til en start kan man i Danmark opkræve 0,3-0,5 procentpoint i personlig indkomstskat for hver BMI over 30. Dermed er der plads for den moderate og næppe skadelige lettere overvægt. Lav vejningen i måneden inden ens fødselsdag, så man kan få sin fødselsdagskage i fred.

Skatten vil måske ikke i sig selv give det store overskud, men tænk hvor mange penge, der kunne spares på  fedmeoperationer, diabetesmedicin, hofte – og knæoperationer og mange andre sygdomme, som er overvægtsrelaterede.  Det vil give en milliardbesparelse samt frigive tid hos læger og sygeplejersker.

Hvordan den enkelte så opnår det ønskede vægttab – om det er ved at røre sig mere eller spise mindre – er op til den pågældende. Hvis missionen lykkes vil danskerne ikke alene blive kendt ude i verden for at være et af verdens lykkeligste folk, men også som verdens pæneste. Fantastisk reklame.

Som sidegevinst vil vi belaste CO2-udledningen mindre ved flyrejser ved at veje mindre.  For lad os være ærlige, de fleste vil stadig ønske at flyve, køre bil og gøre alle andre i klimaentusiasternes øjne syndige ting.

Jamen, personlig vægtafgift er ikke kun et menneskevenligt forslag, men et rent Kinder æg af en løsning.  Endelig et forslag, hvor det er meningen, at den tunge ende skal vende nedad og målet er, at skatten ingen indtægter skal give.

Jette Vorstrup, Frederiksberg

Enhedslisten mod velfærd

EUs indre marked har bidraget med 100 milliarder  kroner årligt til dansk økonomi og er dermed en væsentlig årsag til, at vi har råd til vort velfærdssamfund. I den seneste meningsmåling om udfaldet af valget til Europa-Parlamentet vinder Enhedslisten et mandat.

Enhedslisten har »fælleseje af jord, den finansielle sektor og produktionsmidlerne« som langsigtet mål.  Lige siden partiet blev grundlagt af bl.a. kommunister, har Enhedslisten arbejdet for, at Danmark forlod EU uanset økonomiske konsekvenser. En stemme på Enhedslisten er derfor en stemme mod vores velfærdssamfund.

Ole Kamstrup, Holte

Arv og formueskat

Venstrepartiernes forslag om formueskat og forhøjede arveafgifter bekræfter politikernes historieløshed.

Da en tidligere svensk generation oplevede lignende politiske tiltag, bevirkede det en enorm udvandring af  velhavende personer. Disse blev modtaget med åbne arme i andre europæiske lande, som gerne modtog mere beskedne skattebidrag end de svenske. Et typisk eksempel var Ikeas stifter, Ingvar Kamprad, som var emigreret, men vendte tilbage til Sverige, efter at man i 2004 helt afskaffede arveafgiften.

Jeg mindes Albert Einsteins udtalelse: »Der er kun to ting som er uendelige, verdensrummet og folks dumhed.«

Christian Kjellerup Hansen, Frederiksværk