Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad mig få en normal studiestart, Mette Frederiksen

»Corona har ødelagt min studentertid. Corona har ødelagt mit sabbatår. Lad ikke corona også ødelægge min studiestart,« skriver Helene Fagerhøj, Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag fik alle ansøgere til universitetet svar på, hvorvidt de er kommet ind eller ej. Jeg er kommet ind på Økonomi på Københavns Universitet. Jeg glæder mig til at starte, men jeg har samtidigt en frygt for, hvordan studiestarten bliver.

Forrige sommer startede jeg på Københavns Universitet. På trods af gode medstuderende og tutorer, så var studiestarten mildest talt elendig grundet vidtgående coronarestriktioner. Der var flere, der droppede ud af uddannelsen, end der normalt er – heriblandt mig selv. Jeg er sikker på, at flere droppede ud grundet mangel på fysisk undervisning, mangel på sociale arrangementer, samt mangel på nye venner. Man skal ikke og må ikke negligere vigtigheden af et socialt liv på en uddannelse.

Så, Mette Frederiksen, jeg har efterhånden fundet mig i meget, men jeg er blevet træt og kan ikke overskue mere. Lad mig få en helt normal studiestart med store fester, mange mennesker og fysisk undervisning. Næsten alle unge mennesker er færdigvaccineret, og forsigtighedsprincippet har mistet sit grundlag. Vi skal have jordens bedste studiestart, fordi vi fortjener det.

Corona har ødelagt min studentertid. Corona har ødelagt mit sabbatår. Lad ikke corona også ødelægge min studiestart.

Helene Fagerhøj, kommende studerende, Frederiksberg

Transport af luft – er ej fornuft

Ovenstående bør være det nye slogan efter succesen »Stop spild af mad«, for kors hvor vi dog alle køber og transporterer varer, hvor emballagen er designet til at indeholde det dobbelte eller mere.

Det er selvfølgelig for at give os forbrugere fornemmelsen af at få valuta for pengene, men så dumme forbrugere er vi alligevel ikke. Vi noterer det, og det irriterer os.

Det sidste nye er, at hullet i toiletrullen er blevet større!

Jeg kunne tænke mig, at mit indledende slogan blev dagligdag, og at der snarest lovgives om, at ingen emballage må være mere end 15 procent større end indholdet – med mindre det kan begrundes.

Det bør også være muligt at fravælge at modtage en mindre bog på mange sprog, hver gang man modtager en produktbeskrivelse/brugsanvisning. Spar venligst både på transport og papir. Det meste kan findes på nettet.

Jeg glæder mig allerede til at modtage en æske fyldte chokolader – fyldt med chokolader og ikke fyldt med udenomsplast.

Rie Daniel Hansen, Vedbæk

Efterlysning: Et borgerligt modsvar

Regeringens chefideolog, indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, anklager det borgerlige Danmark – han kalder det den kreative klasse – for at skabe ulighed og undergrave det danske samfund, og så langt øjet rækker spejder man forgæves efter et borgerligt modsvar til regeringens omklamring og indskrænkning af borgernes frie valg.

Man fornemmer, som Søren Pape Poulsen skrev i Berlingske forleden, at Dybvads ræverøde trompetfanfarer afslører indholdet af regeringens planer, som rulles ud til efteråret i et stort katalog over nye reformer.

Her er det værd at notere sig, at det er planer, der rækker ti år frem. Derfor skal det borgerlige Danmark hæfte sig ved, at hvis friheden forsvinder, så følger der automatisk tvang, og hele højrefløjen anført af De Konservative og Venstre skal især hæfte sig ved Dybvads dystre – ja, uhyggelige – ordvalg »ufrihed for nogen giver frihed til andre«.

Det tolker jeg som, at frihed er noget, de få har, men alle gerne vil have, og det forsøger Socialdemokratiet og chefideologen at give dem ved at fratage især borgerligt-liberale endnu flere frie valg.

I kølvandet på de angreb på vores frihed afslører Berlingeren tirsdag, helt i Dybvads ånd – indskrænkning og styring – at erhvervsminister Simon Kollerup helt egenhændigt og uden om Folketinget har besluttet, at virksomheder involveret i en arbejdskonflikt er udelukket for enhver lønkompensation.

Adressen for den beslutning var rettet mod Jensens Bøfhus og en vennetjeneste til 3F, og på den måde fik fagforeningerne hemmeligt kastet en appelsin i deres turban.

Det er ikke kun en usympatisk magtdemonstration, men ministerens handling rejser et stort demokratisk problem ved at sætte den demokratiske proces ud af spil.

Kære højrefløj, vi savner et borgerligt modsvar – kom nu i arbejdstøjet. Der er ikke nogen på hverken højre- eller venstrefløjen, der skal acceptere, at deres hverdag styres efter et socialdemokratisk tankesæt og en drejebog, der sigter mod statsliggørelse af borgernes frihed.

Torben Busekist, Hellerup