Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad jævnbyrdige ældre flytte på plejehjem sammen

Henning Strøm skal have tak for sit indlæg om forholdene på det plejehjem, han bor på, skriver Hanne Calberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

I den forløbne uge har der endnu engang været indlæg om forholdene på plejehjem. Denne gang ikke mindre end skrevet af en beboer selv, på 95 år og tak for det, en tidligere velfungerende og velkendt embedsmand, Henning Strøm, som har opholdt sig i to år på et ikke navngivet plejehjem. Han er fortsat klar i mælet og i stand til at beskrive de forhold, der omgiver ham. Det går først og fremmest på hans sociale og nødvendige behov for samvær med ligestillede, men som det ikke synes muligt for ham at finde uden for sin dør. Dér mødes han snarere af misopfattende krænkende og modstræbende beboere til forskel fra det månedlige samvær med ligestillede, som den tilknyttede præst arrangerer.

En situation, der også har berørt Søren Pind, beskrevet på bagsiden af lørdagens Opinion.

Som psykiater med tidligere tilsyn og konsultationer på diverse plejehjem, kan jeg desværre bevidne dette ensomhedsproblem. Man skal i dag næsten være dement for at komme på plejehjem, hvilket medfører, at kontakten til de fleste plejehjemsbeboere kan være svær at etablere for de mere psykisk velbevarede, hvorved ensomheden vokser. Dette er også nyligt set under coronakrisens første fase, hvor også demente beboere var stærkt berørte.

Ensomheden for plejehjemsbeboere er generelt stor, hvorfor jeg også tidligere har forsøgt - såvel som psykiater, men også som seniorsrådsformand - at sætte fokus på dette problem, og om der dog ikke var en mulighed for at flytte mere jævnbyrdige borgere sammen. Det synes ikke rigtigt at være tilfældet. Og desværre er der ikke mange beboere, der formår at stille sig op og fremsætte egne ønsker og behov for mere social omsorg og kontakt med andre, som mange uden tvivl har behov for - dement eller ej. Ansvaret for dette og det gode ry ligger således meget i de enkelte plejecentre.

Hanne Calberg, speciallæge i psykiatri, Bagsværd