Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lad det nye folketing have en ordentlig debat om Lynetteholm

»Den 'fortælling' om, at den nye holm skulle kunne stormflodssikre København, er et blufnummer, som det forhenværende folketing og en stor del af befolkningen desværre er hoppet på,« skriver Sven Pauner om Lynetteholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: By & Havn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter folketingsvalget 1. november har Folketinget fået en ny sammensætning, og derfor er det mit håb, at det nye folketing, trods travlhed med nødvendige reformer, vil få tid til at debattere rimeligheden af Lynetteholm-projektet.

Det forhenværende folketing tog sig ikke tid til en ordentlig debat om projektet, idet man formodentlig havde for travlt med at komme på sommerferie i 2021. Projektet blev i 2018 promoveret som et »kinderæg« indeholdende en ny bydel på jordfyld i Øresund, der samtidig skulle være stormflodssikring af København. Den »fortælling« om, at den nye holm skulle kunne stormflodssikre København, er et blufnummer, som det forhenværende folketing og en stor del af befolkningen desværre er hoppet på.

Lad mig derfor igen henvise til kommentaren fra By & Havn i Berlingske Opinion 13. august 2021, hvori der står, at et seks meter højt dige har været foreslået (måske af DTU?, der er nævnt i kommentaren) som stormflodssikring af København. Den nye holm vil imidlertid blive betydeligt lavere, og vil derfor ikke kunne stormflodssikre, som det foreslåede dige, der naturligvis vil være påkrævet både nord for og syd for havnen, samt langs kystnære lavlandsområder.

Befri dog Øresund for tilplastring med jord i Kongedybet – og for denne brutale malplacering af en stor bydel med metronedgang ude i Sundet.

Sven Pauner, Birkerød

Dansk (fodbold) slaphed

Nu har verden i årevis hørt om tusindvis af døde migrantarbejdere, 6.500 nævnes, i Qatar ved opførelse af otte kæmpestadioner og infrastruktur midt i en ørken. Jeg er ikke sikker på, at jeg overhovedet ønsker at vide, hvordan FIFA er kommet frem til, at VM skal afholdes et sådant sted. Det må være lidt af en stinker.

Den danske slaphed kommer af, at der har været tale om, at anføreren for det danske hold skulle stille op med et regnbuearmbind, men det bliver ikke til noget, da der er en risiko for, at det ville kunne krænke værtsnationen Qatar og tage fokus for sporten. Det ville måske også kunne medføre sportslige konsekvenser for holdet eller anføreren. Og måske også en bøde til dansk fodboldforbund – hold da op – der er meget på spil.

Til gengæld ser vi det iranske hold ved deres åbningskamp stå fuldstændig mundlamme uden at synge med på den iranske nationalsang som en stille protest, der giver genlyd over hele verden. En i høj grad politisk protest mod det modbydelige og kvindeundertrykkende iranske præstestyre.

Jeg håber ikke, at de modige iranske fodboldspillere får en bøde eller anden straf, når de vender hjem til det nu på tredje måned urolige Iran, hvor præstestyret terroriserer en stor del af befolkningen.

Tom Wismann, Snekkersten

Uafhængigt retsorgan savnes

Minksagen, Lars Findsen-sagen og andre tvivlsomme tildragelser udrettet af den tidligere regering spøger stadig i det politiske univers. Sager af denne overvejende juridiske karakter bør ikke kunne afgøres af et mere eller mindre tilfældigt flertal i Folketinget.

Såvel en rigsretssag eller ophævelse af immunitet for en minister, der også er folketingsmedlem, kræver et flertal i Folketinget. Har en regering det bag sig, kan den faktisk »ustraffet« begå lige så mange lovbrud og sågar grundlovsbrud, som den vil være bekendt.

I Danmark mangler vi tydeligvis et organ, der blandt andet selvstændigt og uafhængigt af folketingsflertal kan tage affære, hvis især landets grundlov bliver tilsidesat. Som mindstemål burde en rigs- eller almindelig retssag kunne kræves gennemført af et folketingsmindretal på måske 40 procent eller 60 mandater, som er kravet til en folkeafstemning for at sikre befolkningens og enkeltpersoners retssikkerhed.

Sigurd Bak Christensen, Haslev

Skammens landshold

I store dele af verden risikerer befolkningen liv og lemmer, når de kæmper for menneskerettigheder. Heroppe nordpå er vi så privilegerede, at vi end ikke vover et gult kort i en fodboldkamp for at markere, mens vi har hele verdens opmærksomhed.

DBU og landsholdets anfører må håbe på et stort resultat til VM, der kan overgå den sejr, det ville være som ægte forbilleder at trodse FIFA og de undertrykkende stater for rullende kameraer. Mere realistisk kommer landsholdet hjem uden hæder og med en dårlig smag i munden.

Klaus Nygaard, Virum