Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kvinder får mindre i pension end mænd trods samme pensionsindbetaling

Det er ikke kun Lægernes Pension, der har kønsopdelt pension. Jeg opfordrer hermed alle kvinder, der indbetaler til en pensionskasse, til at kigge på deres pensionsforhold.

»Svaret var teoretisk: Hvis jeg var juridisk mand de sidste to år med samme opsparing som hidtil, ville jeg få knap ni procent mere udbetalt om året. Det er jo gak!« skriver overlæge Lisbeth Landschoff Lassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden jeg i 1991 blev uddannet læge, har jeg søgt at udføre mit hverv uden at tage hensyn til patienternes køn, alder, etnicitet, religion etc.

Jeg har desværre ikke interesseret mig for min kommende pension, som jeg blot havde tillid til, at Lægernes Pension havde helt styr på.

Med grånende hår kiggede jeg i foråret på pensionen, og stor var overraskelsen og forargelsen over, at hvis jeg havde været en mandlig læge med samme anciennitet og præcis samme indbetalinger som mine, ville jeg få ni til ti procent mere udbetalt årligt den dag, jeg går på pension!

Det forholder sig imidlertid sådan, at kvindelige akademikere ikke har længere levetid end mandlige akademikere, og derfor er argumentet for større udbetaling til mænd ikke holdbart.

Jeg læser dagligt i medierne om flydende kønsgrænser. På visse uddannelsesinstitutioner må man ikke engang omtale de studerende som »han« eller »hun«, men man skal anvende mere kønsneutrale termer.

Provokerende skrev jeg til min pensionskasse og spurgte, hvad jeg vil få udbetalt i pension, når jeg går på pension om to år, hvis jeg skiftede køn juridisk nu.

Svaret var teoretisk: Hvis jeg var juridisk mand de sidste to år med samme opsparing som hidtil, ville jeg få knap ni procent mere udbetalt om året. Det er jo gak!

Jeg skifter selvfølgelig ikke køn. Får jeg ondt i underlivet, ønsker jeg stadig at blive indlagt på en gynækologisk afdeling og ikke på en afdeling for prostatalidelser!

Det er ikke kun Lægernes Pension, der har kønsopdelt pension. Jeg opfordrer hermed alle kvinder, der indbetaler til en pensionskasse til at kigge på deres pensionsforhold. Får I ikke samme pension som jeres mandlige kollegaer – så gør oprør! Vi befinder os trods alt i Danmark, og vi skriver snart 2023.

Jeg håber, at vor kommende ligestillingsminister vil leve op til titlen af gavn mere end af navn. Lisbeth Landschoff Lassen, overlæge, ph.d., Gentofte