Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kvalitet koster - også på jurastudiet

Jurauddannelserne på landets universiteter risikerer at skulle spare omkring ti pct. de kommende år, sammen med andre fag på de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelsesretninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dygtige jurister koster

Det er med nogen bekymring, at vi i Advokatsamfundet kan se, at der er udsigt til, at jurauddannelserne på landets universiteter risikerer at skulle spare omkring ti pct. de kommende år, sammen med andre fag på de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelsesretninger.

I forvejen får de retninger de klart laveste takst-tilskud pr. studerende. En jurastuderende får således mindre end det halve af f.eks. en matematikstuderende.

Det var blandt andet på baggrund af en analyse, der viste at de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelsesretninger lå væsentligt for lavt, at man forhøjede taksten til disse i 2010 og har fastholdt dem siden.

Men i de aktuelle finanslovsforslag og forhandlinger er der desværre ikke afsat penge til at fastholde taksterne. Det vil alt andet lige gøre det nødvendigt at skære i det fundament, de studerende skal bygge videre på.

På advokatkontorerne stiller vi store krav til de unge kandidater, når vi ansætter dem. De skal have en bred forståelse af dansk og international ret, de skal have helt styr på juridisk metode, og de skal have indsigt i retssamfundets grundsten. Det skal de af den indlysende årsag, at borgere og virksomheder har krav på ordentlig, uafhængig rådgivning, hvor der er styr på juraen.

Dygtige juridiske kandidater i Danmark bidrager til, at vores retsstat fungerer og udvikler sig – til glæde og gavn for os alle.

Men det er ikke nogen naturlov, at det er sådan. Hvis man udvander studierne, så der må laves ”light”-uddannelse til de unge, mister vi den kvalitet, som vi alle er afhængige af.

Vi mener, at kvalitetsuddannelse er en investering, som kommer godt igen. Og håber, at politikerne omkring finanslovsforhandlingerne finder sammen om at uddanne til højeste niveau.

Peter Fogh, formand for Advokatrådet, og Andrew Hjuler Crichton, generalsekretær for Advokatsamfundet.