Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kulturpolitik er også erhvervspolitik

Kulturværftet i Helsingør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det fornuftigt at bruge penge på kulturområdet, når kommunernes økonomi er presset? Det spørgsmål blev diskuteret i Debatten på DR 2 forleden. Og tak for det! For ikke alene er det et meget vigtigt spørgsmål, som alle landets kommuner bør stille sig selv. Det er også et spørgsmål, der tydeliggør forskellen i partiernes syn på værdien af kultur.

I debatten gav Liberal Alliance udtryk for, at penge til kulturarrangementer som træskibefestival og Iron Man i Helsingør Kommune er en dårlig prioritering. Helsingørs borgmester var ikke overraskende uenig. Så hvad er op og ned i kommunernes prioritering, og er kultur en god eller dårlig investering?

Det Konservative Folkeparti mener, at behovet for en aktiv kulturpolitik burde være indlysende i en tid, hvor vores traditioner og værdier er truet både indefra og udefra. Kultur kan hjælpe os med at forstå, hvor vi kommer fra, hvem vi er, og hvor vi vil hen. Derudover ved vi, at en aktiv kulturpolitik tiltrækker virksomheder, nye borgere til kommunen og internationale kulturturister.

Kulturtilbud betyder lokalt og nationalt øget omsætning og dermed flere arbejdspladser. Kultur er med til at skabe oplevelser og dermed liv og glæde, som er alle forundt. Men det skaber også øget skattegrundlag, når kulturtilbud og en levende by lokker tilflyttere til, og turisterne lægger deres vej forbi. Hele 43 procent af Danmarks internationale turister har kultur som rejsemotiv. For Helsingør Kommune betyder det hvert år to millioner besøgende turister.

Så bør kommunerne prioritere kultur i deres budgetregnskaber? Som borger vil jeg nødigt bo i en kommune, der ikke gør det. Og at Helsingør Kommune prioriterer 2,5 millioner kroner til kulturarrangementer ud af et samlet budget på fire milliarder kroner er i min optik ikke forkert.

Kommunens turismeomsætning lyder på 1,9 milliarder kroner, og turismen genererer på landsplan 161.000 årsværk. Alene i Helsingør Kommune er tallet 2.434 årsværk. Derfor er kulturpolitik også erhvervspolitik. Birgitte Bergmann, MF (K), kulturordfører