Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kritikken er langt fra virkeligheden – lige meget hvem du er, kan du søge penge

Martin Brachér har 32.600 følgere på Facebook og 19.100 følgere på Instagram. Men har ikke nogen formel kunstuddannelse, og han mener, at det er en del af årsagen til, at han nu to gange har fået afslag på støtte fra Statens Kunstfond. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Den danske kunstscene er i fuldt flor. Nye projekter knopskyder rundt omkring i alle kroge af landet. Dansk kunst – det være sig billedkunst, musik, teater, litteratur, kunsthåndværk, design, arkitektur eller helt nye hybridformer og digitale udtryk - har aldrig været mere mangfoldig. Det ser vi, når vi modtager ansøgninger. Vi i Statens Kunstfond er altid nysgerrige på nye kunstformer og udtryk – og vi ser det som vores opgave at investere i de mange projekter. Det kan være alt fra Aarhus Jazzfestival, poesibanko på en campingplads ved Limfjorden, nyfortolkning af et omklædningsrum i Holbæk, keramikudstilling i Middelfart, til børn, der komponerer musik på ipads. Alt sammen projekter som Kunstfonden har investeret sine midler i inden for den seneste tid.

Når billedkunstner Martin Brachér i Berlingske 1. august beskylder os for at være »snæversynet« og »sammenspist« og kun kigger efter kunstnere, der har gået på de kunstneriske uddannelser, er det langt fra den virkelige verden.

Alle er velkommen til at søge Kunstfonden – hvor end man kommer fra. Det betyder nemlig ikke noget for os, hvilken baggrund du har, om du har gået på kunstakademiet eller konservatoriet, eller selv har lært dig at male eller spille guitar. Det, vi lægger vægt på, er, at projektet eller kunstneren har et højt kunstnerisk niveau og vil noget med sit projekt. Det er den bedste kunst, vi bakker op om, fordi vi mener, at kunstnerisk kvalitet er afgørende i mødet med alle dem, der skal opleve den.

Og hvad er så god kunst? Diskussionen om kunstnerisk kvalitet tager vi igen og igen blandt os, der sidder i Kunstfonden – og det er bestemt ikke en let diskussion. Vi arbejder ud fra kriterier om eksempelvis håndværksmæssig kunnen og forholdet til værkets modtager. Beslutningerne træffer vi så godt, som vi kan. En af vores vigtigste opgaver er at have modet til at satse – og derved er det også modet til at fejle.

Der vil være ansøgere, som vi må give et afslag. Kunstfonden har i omegnen af 12.000 ansøgninger om året, og vi kan ikke imødekomme dem alle sammen. Dog giver vi tilskud til ca. halvdelen – 6.000 forskellige projekter eller kunstnere om året. Vi ledsager alle afslag med begrundelser, men har forståeligt nok ikke ressourcerne til at uddybe i detaljer for hvert afslag. Vi gør os umage og er ydmyge over for opgaven om at forvalte skattekronerne til kunst på den bedst mulige måde, så flest borgere – uanset alder, geografi, hudfarve og køn – får mulighed for at opleve den gode kunst. Du er altid velkommen til at sende os en ansøgning lige meget, hvem du er. Michael Bojesen, formand for Statens Kunstfond