Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kritikken af regeringens Balkanpolitik er forfejlet

Mette Frederiksens EU-linje er helt, som den skal være, mener Andreas Gram Drachmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND

EU-udvidelse på Balkan er ikke udelukket, men hvis EU skal bestå som et liberalt demokratisk projekt, er det vigtigt at vi lærer af fejlene fra Øst-udvidelsen.
Den udvikling vi i de seneste år har oplevet i Østeuropa, især i Ungarn, men også lande som Rumænien, Bulgarien og Tjekkiet, er resultat af en fejl i optagelsesprocessen. I disse lande er der blandt andet en stigende korruption, en magtkoncentration hos regeringspartiet og erodering af magtens tredeling.

At det er Anders Fogh som en af arkitekterne bag udvidelsen, der kommer med hård kritik af regeringen, er derfor også besynderligt. Det tyder på en manglende selvindsigt i forhold til egne fejl.

At Jakob Ellemann kritiserer Mette Frederiksen for hendes hårde retorik, er derfor også udelukkende udtryk for flueknepperi. Regeringens politiske linje er stadig helt korrekt, så hold venligst fokus på det. Danmarks nuancerede tilgang viste netop også, at vi accepterede Nordmakedonien, der har en helt andet tilgang end Albanien og er meget længere i forhold til at leve op til københavnerkriterierne.

Danmark bør gå sammen med ligesindede lande Frankrig og Holland og insistere på en reform af udvidelsesprocessen. Der bør blandt andet være en strammere konditionalitet og tilbagefaldsmekanisme. Det skal være med til at sikre, at vi ikke ender i den samme situation som i Polen og Ungarn.

Det er klart, at der er et dilemma mellem om man skal optage landene i EU og risikere et mindre demokratisk EU eller undlade og optage dem, og risikere ustabilitet i EUs nærområde, fordi Rusland og Kina vil gå ind og påvirke landene. Her er det dog vigtigt at holde fokus på, at det handler om EUs identitet.

Hvis EU skal overleve som et liberalt demokratisk projekt er det afgørende, at EU insisterer på nogle meget strenge demokratiske principper ellers risikerer man, at den eksistentielle illiberale trussel kun bliver større. Andreas Gram Drachmann, København K