Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kristendemokraterne: Uden kernekraften får de borgerlige ikke magten i Danmark

»I Danmark har vi et forbud mod at blive klogere på kernekraft. Helt idiotisk at nægte os viden. Energistyrelsen oplyser, at vi i dag får otte pct. af vores energi fra sol og vind. Otte pct.! Krisen er ganske enkelt for alvorlig, for global og for kompleks til, at vi kan være kræsne i forhold til løsningerne,«  skriver Isabella Arendt. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

Kristendemokraterne (KD) kom med vores bæredygtighedsudspil sidste weekend. Vi har 26 konkrete forslag til en grøn omstilling. Forslag nr. 23 handler om kernekraft, og det er ikke overraskende netop det ene forslag, som har fyldt debatten om udspillet. Fair nok. Det er også her, hvor vi helt afgørende adskiller os fra venstrefløjens paroler.

Den største fortaler for kernekraft som grøn ressource er videnskaben. Ganske enkelt. Det er også viden, vi har brug for, hvis de borgerlige skal have magten i Danmark igen. En vidensbaseret grøn omstilling. Ikke flere populistiske, twittervenlige budskaber om 1 mio. elbiler eller punktafgifter på oksekød. Og for alt i verden fri mig fra en minister, som udgiver en klimavenlig kogebog, når han i stedet skulle forholde sig seriøst til den enorme problemstilling, som klimakrisen er.

Selvom det er venstrefløjen, som skal have æren for at tale klimadagsordenen op, så bliver det potentielt det borgerlige Danmark, som kommer med løsningerne. Her kommer kernekraften ind i billedet.

Hvis vi i Danmark skal blive fossilfri i 2050, kræver det enorme mængder af energi. Hvis vi skal drive store pyrolyseanlæg og lave bæredygtige, flydende brændstoffer til skibe og fly, så kræver det enorme mængder af energi. Energi, som der slet, slet ikke er planer for at skaffe hos den nuværende regering og støttepartierne. I hvert fald ikke, hvis vi skal opleve fortsat vækst, rigdom og eksporteventyr.

Moderne kernekraft er måske en del af løsningen. I Danmark har vi et forbud mod at blive klogere på kernekraft. Helt idiotisk at nægte os viden. Energistyrelsen oplyser, at vi i dag får otte pct. af vores energi fra sol og vind. Otte pct.! Krisen er ganske enkelt for alvorlig, for global og for kompleks til, at vi kan være kræsne i forhold til løsningerne. Lad os få alle idéer på bordet og finde den bedste, mest rentable og reneste energiform, vi kan. Inkl. kernekraft og alle fremtidige gode idéer.

Liberal Alliance og Nye Borgerlige har også været ude og tale varmt om kernekraft. Så måske der alligevel er håb for borgerlige, bæredygtige løsninger. KD er uanset hvad klar til at gå forrest i en klimadebat, som er klar til fakta frem for kampråb alene.

Isabella Arendt, landsformand, Kristendemokraterne